Je bent niet de enige hooggevoelige (hsp) die het lastig vindt om zich uit te spreken. Je uitspreken en voor jezelf opkomen is niet alleen moeilijk, het zorgt er ook voor dat er een hoop emotionele bagage uit het verleden naar boven komt. De meeste hsp’s hebben hun hele leven al het gevoel dat hun behoeftes en verlangens raar en lastig zijn voor anderen.
We hebben meer ruimte, meer tijd, meer verdieping en meer rust nodig dan anderen. En omdat anderen vaak in verwarring worden gebracht door deze behoeftes (of zich hierdoor afgewezen voelen) leren we al snel om compromissen te sluiten of om onze behoeftes gewoon maar helemaal te negeren.. Dus in plaats van te leren hoe we onze behoeftes wel kunnen uiten, kruipen we juist steeds meer in onze schulp.
Maar hierdoor voel jij je als hsp ook vaak niet gehoord, alleen en machteloos. Maar wij hsp’s hebben 2 keuzes. We kunnen in onze kracht komen en ons nu even oncomfortabel voelen door ons uit te spreken en te zeggen wat we nodig hebben. Of we kunnen ervoor kiezen om machteloos toe te blijven kijken, met de garantie dat we ons ongemakkelijk blijven voelen in de toekomst.
Veel hsp’s worstelen met de neiging om anderen te pleasen. Hsp’s willen gewoon graag dat iedereen in hun omgeving blij is en vooral met hen. Maar dit zal nooit lukken. Want we hebben nou eenmaal geen controle over de gevoelens van anderen, gelukkig maar.
Als jij ook merkt dat jij je verantwoordelijk voelt voor de gevoelens van anderen dan kunnen onderstaande stappen je misschien helpen?
1 Evalueer je behoeftes
Is hetgeen jij nodig hebt schadelijk voor anderen? Als hetgeen jij nodig hebt niet de grenzen van anderen overschrijdt is het veilig om te zeggen dat het terecht is dat jouw behoeftes worden gerespecteerd.
Onthoud dat het niet jouw verantwoordelijkheid is om grenzen voor anderen te stellen. Vraag om de dingen die jij nodig hebt en maak je zorgen om je eigen grenzen.
2 Gebruik jouw favoriete manier van communiceren
De meeste hsp’s hebben het idee dat ze zichzelf altijd moeten pushen om persoonlijke confrontaties met anderen aan te gaan. Terwijl dit voor jou waarschijnlijk juist het lastigste is wat er is. Maar je mag je verzoek ook per email sturen of een brief sturen. Zolang jij maar beleefd en respectvol blijft, mag jij kiezen hoe jij communiceert.
3 Blijf bij je grenzen
Nadat je weet wat je wilt en je de moed hebt gevonden om erom te vragen kan de ander nog steeds proberen om jou op andere gedachtes te brengen of simpelweg jouw verzoek vergeten. Daarom moet je soms dus opnieuw het hele proces beleven. Het voordeel is wel dat steeds als jij je behoeftes opnieuw uitspreekt je er beter in wordt. Soms is het gewoon niet genoeg om iets één keer te vragen, laat je hier niet door ontmoedigen.
4 Blijf alleen voor jezelf verantwoordelijk
Als jij nadenkt over jouw behoeftes dan is het verleidelijk om ze naar achter te schuiven zodat je collega de hele dag keihard naar zijn dance muziek kan luisteren.. Maar probeer je niet in iedereen in te leven! Jij bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen, je bent verantwoordelijk voor jouw gevoelens.
Je uitspreken en voor jezelf opkomen is niet makkelijk. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. En als je dan in de spiegel kijkt dan zie je een persoon waar je trots op kan zijn. Iemand die begaan is met anderen, maar die zichzelf niet langer vergeet.
Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?Foto Xeniaoverdose.com