Bijna iedereen in onze hedendaagse maatschappij is wel eens gestrest. Stress is slecht voor ons en heeft een aangetoonde slechte invloed op onze fysieke en mentale gezondheid. Het is zelfs zo dat de Wereld Gezondheid Organisatie stress ziet als de epidemie van de 21ste eeuw. Helaas kunnen we stress niet elimineren uit ons leven, maar je kunt jezelf wel beschermen tegen de verwoestende gevolgen van stress.
Een recente studie die is gepubliceerd in het Medicine and Science in Sports and Exercise heeft gekeken naar hoe fysiek fit zijn invloed heeft op hoe mensen gestreste werksituaties ervaren. De onderzoekers hebben bij de 200 deelnemers van een Zweeds bedrijf hun fitheid gemeten door onder andere de bloeddruk, het BMI, het cholesterol en de bloedsuiker concentratie op te meten. De deelnemers werd vervolgens gevraagd om hun gevoel van stress te rapporteren.
De antwoorden van de deelnemers bevestigden de vermoedens van de onderzoekers. De mensen die zich meer gestrest voelden hadden meer kans op het krijgen van hart- en vaatziektes en de mensen die zich minder gestrest voelden waren fysiek fitter. De onderzoekers konden zelfs verschillen zien in stress bij mensen die minder, gemiddeld of heel fit waren. Professor Markus Gerber van de Universiteit van Basel, waar de studie werd gedaan, gelooft dat deze uitkomsten significant zijn omdat wanneer we het meest gestrest zijn we de neiging hebben om het minste te sporten. Terwijl dat juist het moment is dat we meer moeten sporten.
Aanbevolen wordt dat we allemaal iets aan sport doen, alles wat je lichaam in beweging brengt, voor minstens 2,5 uur per week. Dus ga vanavond naar de sportschool, trek die hardloop of wandelschoenen aan, werk hard in je tuin of speel een potje tennis. Wat je doet maakt niet uit, maar beweeg en ga de strijd met stress aan!!