Geluk

Rustiger leven? Start je dag met een ochtendritueel

Hoe houd jij je goede voornemens wel vol

In de drukte van alledag is het zo makkelijk om jezelf te verliezen en om de verbinding met jezelf kwijt te raken.  Je wordt opgeslokt door mails, telefoontjes, nieuws en to-do-lijstjes. Dit drukke gevoel kan je makkelijk voorkomen. Door iedere ochtend te starten met een kort ochtendritueel.

Start met aandacht
Als jij iedere ochtend even de tijd neemt om bewust stil te staan bij jezelf en de nieuwe dag, dan zal je dag anders verlopen. Hoe druk je het ook hebt, het is de moeite om hier tijd voor te maken. En het hoeft niet lang te duren. Je dag starten met een rustig ochtendritueel dat 5 tot 10 minuten duurt, zorgt ervoor dat je de hele dag meer rust in je hoofd en lichaam hebt.

Vind jouw ochtendritueel
Ga op zoek naar iets dat bij jou past. Dat zal voor iedereen iets anders zijn. Enkele voorbeelden:

  • een paar bladzijdes in een boek lezen
  • in bad zitten
  • in een dagboek schrijven
  • mediteren
  • een eindje wandelen
  • de tijd nemen om rustig te ontbijten
  • uitgebreid je kat/hond/konijn aaien
  • opschrijven waar je dankbaar voor bent in je leven

Weet je nog niet zo goed wat jij fijn vindt om te doen, probeer dan een paar dagen iedere dag wat anders. Leer jezelf kennen en ervaar wat jou het meest rust geeft.

Wacht even met externe input
Hoe jouw ochtendritueel er ook uit komt te zien: gun het jezelf om pas hierna de eerste externe input binnen te laten komen. Oftewel: begin je dag niet met het oppakken van je mobiel of het openklappen van je laptop. Wat je dag ook gaat brengen, wie jou ook wil bereiken, wat men je ook wil vertellen: bijna alles kan heus wel 5 tot 10 minuten wachten. Echt waar.

Start je dag met een rustig ochtendritueel en je geeft jezelf de ruimte om op adem te komen. Daar ga je de hele dag baat bij hebben. Ook geef je alles zo de kans om te bezinken en maak je ruimte vrij voor inspiratie en ideeën.

Jezelf serieus nemen, goed voor jezelf zorgen en zo meer kunnen betekenen voor jezelf, anderen en de wereld? Vraag dan het gratis e-boek ‘Stappenplan voor de moderne idealist’ aan .