Gezondheid Lunch

Geen bewerkt vlees meer op brood? Wat dan wel, 9 tips

Beleg ideeën

We hebben allemaal wel wat meegekregen van het rapport van de Wereld Gezondheid Organisatie waarin stond dat bewerkt vlees de kans op darmkanker kan verhogen. Bewerkt vlees, wat houdt dat dan in? Voorbeelden van bewerkt vlees zijn onder andere hot-dogs, vlees wat langer houdbaar is gemaakt, vlees uit blik, verschillende soorten ham, rookvlees, salami, leverworst. Ik hoor je denken, nou daar gaat het beleg van mijn dagelijkse broodmaaltijd.

Maar volgens Matty Weijenberg, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan de Universiteit Maastricht krijg je niet direct kanker als je een keertje rood vlees of bewerkt vlees eet. “Je hoeft rood vlees niet uit je eetpatroon te schrappen, het bevat ook gezonde stoffen, zoals vitamine B12. Maar het is wel belangrijk om gevarieerd en met mate te eten.” Gelukkig is variëren juist leuk, daarom hebben wij een aantal variaties voor je op een rij gezet. Eet smakelijk!

Boterham met gekookt ei
Makkelijk, snel en lekker! Even een eitje koken, beetje peper en zout. En je hebt een heerlijke belegde boterham.

Sandwich met rode bieten hummusBoterham met geitenkaas, rode biet en spinazie
Heerlijke combinatie! Beleg je broodje met wat rauwe spinazie, snijd een gekookte rode biet in dunne plakjes en leg dit op de spinazie, brokkel er wat geitenkaas overheen en maak het af met een beetje honing en walnoten. Smullen!


Boterham met hummus
Hummus is tegenwoordig overal te verkrijgen in verschillende smaken. Smeer het rijkelijk op je boterham en je hebt een simpele maar heerlijke lunch.

Restjes van het avondeten
Draai eens een extra gehaktbal of bak een stukje extra kipfilet tijdens het avondeten. Deze laat je afkoelen en bewaar je in een bakje of folie in de koelkast. De volgende dag snijd je hem aan en heb je heerijk beleg voor op je boterham. Likje mosterd, wie doet je wat!

Broodje ei Avocado
Avocado en brood gaan goed samen. Dat eerder genoemde broodje ei maak je net even smeuïger met wat plakjes avocado. Een broodje kaas gaat ook prima samen met deze gezonde groene knakker. Maar avocado kun je ook gewoon alleen als beleg eten, lekker hoor.

 


Gegrilde groente gegrilde groenten
Deze is misschien wat meer werk, maar het is het zeker waard! En als je de gegrilde groente de avond ervoor al klaar maakt en bewaart in de koelkast dan is het helemaal handig. Likje hummus erbij en je hebt zalig beleg. Hoe maak je het: Was de aubergine, courgette, tomaat, paprika etc en snijd deze in dunne plakken. Leg deze plakken op de ovenplaat (bakpapier is handig) en bestrijk de groente met een kwastje met olijfolie. Doe er naar smaak peper, zout en andere kruiden en rooster 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Tosti tosti
Als je in het bezit bent van een tosti-ijzer of een oven kun je heerlijke tosti’s maken (zonder ham deze keer). Een tosti met gewoon kaas, een tosti met tomaat en kaas, een tosti mozzarella en tomaat, een tosti met ananas en kaas, genoeg lekkere mogelijkheden dus.


Gerookte zalm
Smeer wat roomkaas op broodje en leg er een plakje gerookte zalm op, beetje peper erbij en smullen maar.

Tonijnsalade
Een blikje tonijnsalade, klein beetje mayonaise of Griekse yoghurt, fijn gesneden uittje, tomaatje, augurk, wat peper en zout. Hopla je hebt een heerlijke tonijnsalade voor op brood!

Eet smakelijk!