Relaties

Hoe je weer verliefd op elkaar wordt, tips van de experts! Deel 1

hoe je weer verliefd wordt

Er zitten veel voordelen aan het hebben van een lange relatie; onderzoek wijst uit dat gelukkige stellen over het algemeen gezonder zijn en zich in beter voelen dan singles of mensen die zijn gescheiden. Een liefhebbende partner kan je steunen, kameraadschap bieden, troosten en aanmoedigen, wat natuurlijk heel fijn aanvoelt!

Maar als je al jaren samen bent dan kan de sleur erin sluipen. Je partner kan voelen als een huisgenoot in plaats van als je geliefde. Je bent misschien uit elkaar gegroeid, druk met werk of kinderen of de spanning is gewoon uit de relatie. Wat de reden ook is: dit is wat experts je adviseren om weer verliefd op elkaar te worden.

Raak elkaar aan
Stellen die lang bij elkaar zijn raken elkaar niet genoeg aan, aldus psycholoog Wendy Walsh. Wanneer we elkaar aanraken, vooral huid tegen huid, dan maken de hersenen stofjes aan die helpen om gevoelens van verliefdheid te triggeren. Bedenk eens hoe vaak jij en je partner elkaar op een dag aanraken. Als het alleen een vluchtige zoen is als iemand weggaat of thuiskomt van werk dan wordt het tijd om hier meer aandacht aan te besteden, zegt Wendy Walsh.

De meeste getrouwde stellen knuffelen dagelijks 3 seconden of minder. Dus adviseer ik hen om elkaar 2 of 3 keer per dag een lange knuffel te geven. Dit kan je chemie veranderen en ervoor zorgen dat jullie weer een connectie krijgen, aldus Wendy.

Slaap dichter bij elkaar
Dezelfde stofjes die in de hersenen vrijkomen tijdens seks, worden ook aangemaakt tijdens fysiek contact in bed. Huid tegen huid slapen, of dat nou lepeltje lepeltje is of alleen de voeten die elkaar raken, kan dus goed zijn voor jullie relatie. Onderzoek gepresenteerd in 2014 op het Edinburgh internationale wetenschapsfestival wijst uit dat de stellen die het dichtst bij elkaar slapen ook het meest tevreden zijn over hun relatie. Of dit nou komt omdat ze al gelukkiger zijn samen en daarom dichter elkaar aan liggen of andersom.. het is het proberen waard toch? Dus peuters en huisdieren uit het bed en lekker tegen elkaar aan liggen.

Limiteer technologie
Als jij je familie en of je relatie nog niet op een technologie dieet hebt gezet dan is dit het moment om dit alsnog te doen. Er is niets wat communicatie sneller doodt dan iemand die zijn naar zijn telefoon staart terwijl de ander wat aan het vertellen is. Een onderzoek gedaan in 2014 door de Brigham Young University wijst uit dat 70% van de vrouwen die meededen aan dit onderzoek vinden dat telefoons en andere technologie hun relatie verstoren.

Het is volgens Wendy Walsh slim om afspraken te maken over deze apparaten. Bijvoorbeeld geen telefoons en tablets tijdens het eten en geen telefoons en tablets in de slaapkamer.

Wees dankbaar
Wanneer gewoontes het overnemen in een relatie dan kun je de lieve dingen die je partner voor je doet voor lief nemen. En zelfs als je ze wel opvallen, toon je dan nog je dankbaarheid? Dankbaarheid is belangrijk, aldus Wendy Walsh. Dus schrijf eens een briefje voor je partner waarin je hem bedankt dat hij altijd het vuilnis buiten zet, de ramen lapt of je een heerlijke massage geeft na een lange dag.

Zoenen!
Soms kan het goed zijn om je lippen op elkaar te houden. Volgens een studie uit 2013 van de Oxford University speelt zoenen zelfs een belangrijke rol in de kwaliteit van een lange relatie. Het is zelfs zo dat onderzoekers erachter kwamen dat vaak zoenen net zo belangrijk is voor de tevredenheid van een relatie als het hebben van seks. Een kus van 30 seconden geeft een warm en veilig gevoel. Je kunt elkaar dus makkelijk een warm en veilig gevoel geven en daarmee jullie connectie verbeteren door elkaar bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds in bed een heerlijke zoen te geven.

Geef complimentjes
Wanneer je al lang bij elkaar bent dan wordt het soms makkelijk om je te focussen op het negatieve. Dit kan leiden tot zeuren, snauwen, gekwetste gevoelens en ontevredenheid bij beide partners. Probeer je daarom te focussen op de goede dingen in plaats van op de mindere dingen. Laat je partner regelmatig weten wat je zo leuk aan hem of haar vindt. Of dit nu fysiek, psychische of emotioneel is, het maakt niet uit. Probeer elkaar complimenten te geven. Want complimenten geven en ontvangen is leuk! En vergeet niet: wat je aandacht geeft groeit..