Geluk

Soms moet je goede dingen loslaten om ruimte te maken voor nog betere dingen

Soms moet je goede dingen loslaten om ruimte te maken voor nog betere dingen

We zijn geprogrammeerd om vast te houden aan de dingen waar we van houden. Hoe meer we hebben, hoe banger we worden om het te verliezen. Hoe meer we bereiken, hoe voorzichter we worden om deze prestaties op het spel te zetten. We willen de goede dingen uit ons leven niet verliezen. We geloven dat groei altijd stabiel en constant moet zijn: het ene goede besluit wat automatisch en op natuurlijke wijze wordt vervolgd door het volgende goede besluit.

Maar de waarheid is dat het leven zo niet werkt. 

Groei gaat niet altijd makkelijk en de lijn gaat niet altijd omhoog. De meeste stappen vooruit worden genomen nadat er eerst behoorlijk wat stappen terug zijn gezet. En soms worden er, om verder te kunnen groeien, dingen van ons afgenomen die we zo graag hadden willen behouden.

Wanneer we verder komen en groeien als persoon dan betekent dit vaak dat er eerst ongemak en tegenslag is geweest. Want tegenslag en ongemak hoort vaak helaas ook bij groei. Zonder ongemak worden we niet gemotiveerd om onze omstandigheden te veranderen. Zonder ontberingen waarderen we onze overvloed niet. 

Groei komt voort uit worstelen. Verandering komt voort uit ontevredenheid. En soms is het nodig om de goede dingen uit ons leven te verwijderen zodat ze ruimte kunnen maken voor de beste dingen. Soms moeten we een baan die we leuk vinden loslaten, zodat we een baan vinden die we geweldig vinden. Soms moeten we een relatie waar we ons comfortabel in voelen loslaten, zodat we een relatie vinden die ons echt gelukkig maakt. Soms moeten we veiligheid loslaten om kansen te vinden. En soms moeten we onze trots loslaten om betekenis te vinden.

De echt mooie dingen in het leven laten zich pas zien zodra we het lef hadden om afscheid te nemen van het middelmatige, het prima, het comfortabele en het veilige. 

De echt mooie dingen zijn als een beloning voor de genen die moedig genoeg waren om ze na te streven. En voor de genen die stoer genoeg  waren om te beseffen dat hun levens niet het hoogtepunt hoeven te bereiken op ‘goed genoeg’.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?