Geluk

4 Manieren om om te gaan met mensen die gewoon niet zo aardig zijn

Hoe ga je nou om met mensen die niet zo aardig zijn

Wanneer je bij iemand bent die oprecht aardig is dan voel je dit. Deze mensen zijn snel tevreden, jij voelt je bij ze op je gemak en ze zijn positief ingesteld. Maar mensen zijn niet altijd warm en gezellig, sommige mensen kunnen je behoorlijk onprettig laten voelen.

Soms kom je iemand tegen die onaardig of kortaf tegen je doet, vaak begin je dan al snel aan jezelf te twijfelen of je doet je best om wel aardig gevonden door deze persoon. Maar het feit is dat sommige mensen gewoon niet aardig zijn.

Veel mensen vinden het lastig om om te gaan met mensen die niet zo aardig zijn. Gelukkig geeft de psychologie ons wat handvatten om hier beter mee om te kunnen gaan. De kwaliteit om gemogen te worden door anderen komt het dichtst bij ‘aardigheid’, dit houdt in dat je de neiging hebt om aardig, sympathiek, rechtdoorzee, complimenteus en bescheiden te zijn. Mensen die aardig zijn, worden nog aardiger omdat ze in het verleden leuke ervaringen hebben met andere mensen.

Je bent eerder geneigd om aardig te zijn tegen iemand die lacht, sympathiek is en makkelijk meedoet in een groep. Het chagrijnige teamlid zul je sneller vermijden en dit zal deze persoon alleen nog maar meer tegen je in het harnas jagen; zoals aardigheid zich met zichzelf voedt, voedt ook onaardigheid zich met zichzelf.

Onderzoek ondersteunt het idee dat persoonlijkheid invloed heeft op gedrag (meer dan andersom). Aardige mensen hebben de neiging om ervoor te zorgen dat ze opgewekt en positief blijven door de keuzes voor activiteiten waaraan ze deelnemen, terwijl het tegenovergestelde geldt voor mensen die niet zo aardig zijn.

Maar hoe kun jij nu omgaan met mensen die niet zo aardig zijn? Onderstaand vind je 4 tips:

1 Beantwoord norsheid niet met norsheid
Het is soms niet makkelijk om op een aardige en vriendelijke manier te reageren op iemand die onaardig tegen je doet, maar wanneer je het toch probeert dan geef je de andere persoons aardigheid toch een kans om naar boven te komen.

2 Vraag jezelf af of jij je eigen negativiteit projecteert op anderen
Met andere worden, als jij een keer in een slechte bui bent, hoe reageer je dan op anderen? Als het zo is dat jij je slechte bui ook wel eens afreageert op een ander dan kun je de volgende keer dat iemand nors op jou reageert de ander het voordeel van de twijfel geven.

3 Ga niet te ver in het ‘opbeuren’ van de ander
Je zult waarschijnlijk geen succes hebben en je kunt zelfs een tegenovergestelde reactie krijgen wanneer je probeert om iemand op te vrolijken. Mensen kunnen (helaas) zelfs achterdochtig worden als je zo reageert en zo je best doet.

4 Accepteer het feit dat het onvermijdelijk is
Je bent waarschijnlijk niet in staat om de ander te veranderen, maar je kunt wel jouw reactie veranderen. Wanneer je het loslaat dan sta jij jezelf toe om niet geraakt te worden door de reactie van de ander.

Het zou fantastisch zijn als we in een wereld zouden leven waarin iedereen altijd aardig tegen elkaar zou zijn. Maar er zijn nou eenmaal mensen die gewoon niet zo aardig zijn. Leer daarom om te gaan met dit soort types, weet dat jij ze niet kunt veranderen en dat je jouw energie beter op jezelf kan richten.

Psychologytoday.com

Foto: Fashionmenow