Burn-out Gezondheid

Cosmopolitan deed onderzoek naar jonge vrouwen en een burn-out en de resultaten zijn schokkend 

Onderzoek naar burn-out
  • 60% van de onderzochte vrouwen ligt 1 tot 3 keer per week wakker van stress
  • slechts 4% zou niks willen veranderen aan zichzelf
  • 49% van de jonge vrouwen heeft last van chronische vermoeidheid

Dit zijn heftige cijfers die uit een onderzoek komen wat onlangs is uitgevoerd door de Cosmopolitan onder 7.800 Nederlandse jonge vrouwen naar burn-out. Steeds meer jonge vrouwen raken opgebrand omdat ze zulke hoge eisen aan zichzelf stellen en ze niet kunnen kiezen. En uit het onderzoek blijkt dat niet alleen professionals met een veeleisende baan een burn-out krijgen, ook studenten raken emotioneel uitgeput.

En uit het onderzoek blijkt dat niet alleen professionals met een veeleisende baan een burn-out krijgen, ook studenten raken emotioneel uitgeput.

We zijn moderne vrouwen, we hebben een actief leven; hebben een goede baan of studeren, hebben een druk sociaal leven, delen ons leven actief op social media en stellen enorme eisen aan onszelf. Maar langzaam raakt de batterij op;

  • 32% van de ondervraagde vrouwen geeft aan voortdurend bang te zijn om te falen op meerdere vlakken
  • 49% geeft aan zich wekelijks gestrest en opgejaagd te voelen
  • 58% van de vrouwen vindt dat ze dingen die ze doen perfect moeten zijn.

Een grote groep lezers geeft aan klachten te hebben die wijzen op een naderende burn-out. 64 procent ondervindt momenteel één of meerdere lichamelijk klachten, zoals constante moeheid, slapeloosheid, spanning in de buikstreek en geen of weinig zin hebben in sex.

Emotioneel is het nog wat slechter gesteld: 72 procent kampt met mentale klachten, voornamelijk onzekerheid en concentratieverlies. Maar ook besluiteloosheid, angst- en paniekklachten, een opgejaagd gevoel en neerslachtigheid worden genoemd. Opvallend is dat maar een klein percentage van alle vrouwen die vastlopen, professionele hulp inschakelt. Slechts een tiende gaat naar een psycholoog. De bedrijfsarts en personal coach scoren maar één procent.

Klik hier voor het volledige onderzoek van Cosmopolitan.

Wat is een burn-out?
Wanneer je batterijen helemaal leeg zijn, spreken we van een burn-out. Een burn-out is een psychische aandoening waarbij je emotioneel uitgeput bent en weinig kunt presteren. Dit ontstaat niet plotseling, maar heel geleidelijk. Vaak kun je in een vroeg stadium al signalen herkennen. Denk aan chronische vermoeidheid, bang zijn om te falen, geen zin hebben in sex, veel piekeren, maar ook vergeetachtig, prikkelbaar en gespannen zijn.

Trek op tijd aan de bel wanneer je merkt dat je constant oververmoeid bent en je constant over je grenzen aan het gaan bent. Een burn-out is niets om je voor te schamen, maar probeer het te voorkomen.

Gerelateerd: Waarom ik mijn succesvolle carrière opgaf om mijn hart te volgen

Gerelateerd: Ik hoop dat je het nooit echt zult begrijpen