Gezondheid

Snel van dat gestresste gevoel afkomen? Bel je moeder!

Snel van dat gestresste gevoel afkomen? Bel je moeder!

Onze moeders zijn degenen die dichtbij ons staan. Ook al spreken we haar tegenwoordig waarschijnlijk niet meer elke dag, we kunnen haar wel altijd even bellen of appen voor een gezellig gesprekje. Al is het alleen maar om te vragen hoe de dag was. Of natuurlijk om advies te vragen als jij er zelf even niet uit komt. Dat is niet alleen heel fijn, want wist je dat er een positief voordeel zit aan het bellen van je moeder? Een belletje naar je moeder zorgt er namelijk voor dat je een stuk minder gestrest bent.

Zo kom je écht tot rust
Als je denkt aan een avondje ontspannen, dan denk je misschien al snel aan op de bank hangen met een goed boek of Netflix. Of misschien pak je eens flink uit en ga je lekker ontspannen in bad liggen. Allemaal goed om lekker rustig te worden natuurlijk, maar er is misschien een veel simpelere manier!

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je een stuk ontspannender kunt worden door gewoon je moeder te bellen. En dat zit zo: als je fysiek contact hebt met je moeder, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit gebeurt al vanaf de geboorte en het geeft een vertrouwd gevoel. Hoe hoger het oxytocine gehalte is, hoe meer gevoelens van vertrouwen je hebt. En daarom wordt dit dan ook in verband gebracht met ontspanning. Dit hormoon wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd.

Onderzoek
Er werd altijd gedacht dat oxytocine alleen vrijkwam door middel van een fysieke aanraking. Maar uit een recent onderzoek blijkt dat niet het geval is. Onderzoeker Leslie Seltzer, die werkt voor de Universiteit van Wisconsin, kwam erachter dat het horen van je moeders stem hetzelfde effect kan hebben als een knuffel van haar.

Ze kwam hier achter door middel van een onderzoek met 61 meisjes van 7 tot 12 jaar. Ze kregen een stressvolle taak, ze moesten bijvoorbeeld spreken op een podium voor vreemden. Daarna werd de groep in drieën gesplitst: de ene groep was met hun moeder, de andere belde met hun moeder en de derde groep keek naar een film.

Zo kwamen de onderzoekers erachter dat de kinderen die na het stressvolle taakje met hun moeder was of hen sprak via de telefoon, dezelfde reactie hadden. Namelijk dat het hormoon oxytocine steeg, maar ook dat het stresshormoon cortisol daalde. Bij de meisjes die met hun moeder belde, duurde het wel iets langer voordat het stressgevoel daalde, maar uiteindelijk kwamen ze wel sneller op hetzelfde niveau.

Andere vrouw
Maar wat als je je moeder op de een of andere manier niet kunt spreken? Helaas blijkt een belletje naar je vader niet dezelfde reactie te hebben. Met een vrouw praten helpt namelijk veel beter tegen eenzame gevoelens. En het schijnt ook nog eens beter voor je humeur te zijn dan praten met een man. De kans is groot dat dit komt omdat vrouwen in het algemeen beter zijn in het luisteren en reageren op emotionele verhalen.

Dus: zit je in een stressvolle situatie en kun je wel wat rust gebruiken? Je weet nu in ieder geval hoe je dit aan moet pakken: pak die telefoon op en maak dat belletje naar je moeder (of je zus/vriendin/tante)!

Scientific American