Diner

Pittige kip met ananas

Pittige kip met ananas
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes
Een gouwe ouwe! Deze pittige kip met ananas eet ik namelijk al mijn hele leven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er vroeger niet zo dol op was, maar sinds mijn vader het receptuur heeft aangepast ben ik er dol op. Of is mijn smaak gewoon veranderd? Anyway, ik houd van pittige smaken. Het kan mij eigenlijk niet heet genoeg, maar je moet wel opletten. Maak je het gerecht te spicy, dan proef je helemaal niets meer van de ingrediënten, en dat is toch best wel zonde.

Ben je nou zelf niet zo dol op heel heet eten, dan hoef je dit recept heus niet meteen weg te klikken. Gebruik in plaats van 1 heel rood pepertje een halve, of laat het schepje sambal achterwege. Proef ondertussen en voeg vervolgens naar smaak meer toe. Zo kan het nooit fout gaan.

Het is natuurlijk het lekkerste wanneer je een verse ananas schoonmaakt en deze gebruikt in dit recept. Weinig tijd? Dan kun je er altijd voor kiezen om ananas in blik te kopen. Met en speciale ananasboor maak je de ananas trouwens in een mum van tijd schoon. In stukjes hakken en klaar is kees! Het gerecht wordt het lekkerst wanneer je de kip een aantal uren laat marineren. Dat is echt een fluitje van een cent en kost je nog geen 5 minuten. Dat kan dus best wel tijdens je ochtendroutine. De kip zet je vervolgens in de koelkast en haal je na je werkdag weer uit de koelkast. Even wokken en je bent al bijna klaar!

Ik combineer deze pittige kip met ananas met rijst en zoetzure komkommer die ik vooraf even in een mengsel van water, azijn, pigmentkorrels en wat rode peper laat trekken. Ik vind het wel lekker om er iets fris bij te serveren. Wil je weten hoe je de zoetzure komkommer maakt? Het recept vind je hier.

INGREDIËNTEN

  • 2,5 ons kipfilet
  • 1 hele ananas
  • 2 tenen knoflook
  • 1 gesnipperd uitje
  • 1 rode peper (of een halve)
  • 250 ml ketjap manis
  • sambal
  • neutrale olie
  • peper en zout
  • maizena

ZO MAAK JE HET

Om de kip te marineren snijd je de kip allereerst in blokjes. Doe deze in een kom en pers hier 2 teentjes knoflook boven uit.
Snijd de rode peper fijn en voeg deze samen met 1 theelepel sambal bij de kip.
Schenk ongeveer de helft van het flesje ketjap manis bij de kip en voeg 1 eetlepel olie toe. Meng alles goed door elkaar. Dek de kom af en zet deze in de koelkast. Laat de kip minimaal 3 uur marineren, maar een hele werkdag is nog beter!
Snijd vervolgens een ui fijn. Fruit deze samen in wat olie op middelhoog vuur voor ongeveer 4 minuten.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking gaar.
Voeg de kip inclusief marinade toe en wok dit op hoog vuur.
Snijd de ananas en voeg deze toe aan de kip. Bak op middelhoog vuur mee.
Meng 1 eetlepel maizena met wat warm water. Roer goed door elkaar en voeg dan toe aan de kip. Dit zorgt ervoor dat de saus bindt.
Serveer de pittige kip met de rijst en zoetzure komkommer.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl