Geluk

Leef jij in het nu?

Waarom een burn-out ook positief kan zijn

“Hoe gaat het met je?” “Ja super druk!” Hoe vaak overkomt het jou dat je dit aan een vriend, vriendin of kennis vraagt en je dit als antwoord krijgt?

Lukt het jou om spontaan afspraken te maken met mensen in je omgeving of wordt de agenda er standaard bijgehaald om vervolgens drie weken later ergens tussen gepropt te worden? Of krijg jij het zèlf benauwd als je week zó vol gepland staat dat je helemaal nergens aan toe komt?

Misschien ervaar je het zelf pas echt als je op vakantie bent: ‘even helemaal eruit’.. Waaruit? Uit ons hoofd òf is het een ontsnapping aan ons gejaagde leventje? Ervaar je dan pas hoe fijn het is om alleen bezig te zijn met de omgeving, de tijd op dat moment en de rust die je daardoor krijgt in je hoofd? Niets ‘moet’.

Simpelweg genieten van een boek, kopje koffie of de zonnestralen. De hele dag door zijn we bezig in ons hoofd. We praten, denken, praten tegen onszelf en maken plannen en ideeën. Al deze gedachtes zou je kunnen zien als een speld, die in een speldenkussen geprikt worden (je hoofd). Hoe kun je ooit je hoofd laten rusten met zoveel spelden? Juist. Daarom is het legen van je hoofd, het ‘unwinden’ zo belangrijk! Dit doe je simpelweg door je even af te sluiten voor ‘nieuwe’ spelden, hierdoor leef je in het ‘nu’. Bewustwording van wat er is. Genieten.

Ik heb dit zelf meerdere keren ervaren, tijdens mijn reizen door India bijvoorbeeld. Er was slecht bereik en omdat ik een simpel telefoontje mee had, was ik afgezonderd van social media en internet. Dagen gingen er voorbij dat ik niemand van het thuisfront sprak. Ik merkte dat het een enorme bevrijding was om enkel bezig te zijn met alles wat het leven me op dat moment te bieden had. Ik stond overal voor open want ik was alleen en had geen agenda en geen enkele afspraak.

Ik belandde bij de lokale bevolking thuis waar ik de lekkerste Indiase gerechten leerde maken, volgde yogalessen op de veranda om de hoek en ik ontmoette dagelijks nieuwe mensen uit alle hoeken en streken van de wereld. Fantastisch hoe intens ik kon genieten van een kopje Chai tea van 7 eurocent en mijn eigen kleding in een teil waste met een zakje waspoeder ter grootte van een suikerzakje. De rijkdom van de eenvoud die ik heb mogen ervaren heeft ervoor gezorgd dat ik minder verlang, plan en meer geniet van het leven in de simpele zin.

Yoga heeft me hier enorm bij geholpen. Voor mij werkte dit super rustgevend, omdat ik leerde om te genieten van alles wat er op dat moment was in plaats van wat er ontbrak of wat ik nog moest doen. De asanas (yogahoudingen) leerde me om mijn focus op 1 punt te houden en weg te blijven uit mijn gedachtes. Zodra mijn gedachtes afdwaalden kwam ik niet optimaal in een houding of viel ik bijvoorbeeld om. Wanneer ik een houding eerder uit wilde omdat ik gehoor gaf aan mijn gedachtes: Pfff ik heb het snikheet, mijn teennagels moet ik nodig knippen, wat een irritante mug, ik wil door naar de volgende houding. Speelde mijn leraar in op mijn ongeduldige blik en vroeg aan mij: “hoe kan je verveeld raken met jezelf?”

Hij sloeg echt de spijker op zijn kop! Ik was altijd met het volgende bezig en vloog van A meteen door naar Z. Wanneer kon ik inderdaad een keer tevreden zijn met het moment waar ik zowel letterlijk als figuurlijk in verkeerde? Dit heeft me doen beseffen dat ik altijd neigde overal doorheen te racen, continu inging op mijn gedachtes en snel verveeld raakte. Het klinkt je misschien bekend in de oren, maar als je gewend bent om jezelf continu bezig te houden, de lat steeds hoger legt en super vooruitstrevend bent, geniet je dan nog wel van het moment waarin je nu verkeert?  Soms moet je stil zitten en geschoren worden: een moment voor jezelf nemen en alles even laten voor wat het is. Ontsnappen uit de onrust. Hierdoor komt het leven je tegemoet.  Dit doe je al doormiddel van deze punten:

– even een moment je telefoon aan de kant;
–  je laptop dichtklappen;
–  wat langer in bed blijven liggen;
–  tot tien tellen;
–  dankbaar zijn voor iets wat deze dag je gebracht heeft;
–  stilstaan voordat je weer door rent.

De stilte geeft je antwoorden op de vragen in het leven. Waar heb jij nu echt behoefte aan? Luisteren naar jezelf, zonder je af te laten leiden door de omgeving en alles wat er om je heen gebeurd of gezegd wordt. Leven in het nu brengt je dichterbij jezelf, omdat het de ruis om je heen wegfiltert  en je leert te observeren in plaats van te handelen. Het leert je te luisteren naar je eigen lichaam en intuïtie, zonder continu bezig te zijn met de dag van morgen!

Laat een reactie achter