Geluk

Ideeën om je dag te beginnen en eindigen met vreugde!

yoga goed tegen stress en burnout symptomen

Hieronder vind je stappen die je ’s ochtends en ’s avonds kunt nemen om je dagen te beginnen en te eindigen met meer vreugde.

Wanneer je wilt dat een ritueel een gewoonte wordt dan moet dit ritueel wel iets zijn waar je plezier uithaalt. Dus experimenteer en pas onderstaande rituelen aan totdat het een ritueel wordt wat bij jou past!

Het ochtend ritueel
1 Wees dankbaar
Wanneer je de dag begint met het uiten van je dankbaarheid zal jij je de hele ochtend beter voelen en dit gevoel zal doorsijpelen naar de rest van de dag. Schrijf 5 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het lijkt simpel, maar het maakt je heel bewust. Focus je op het goede in het leven.

2 Drink water met een citroentje
Hydrateren in de ochtend is heel belangrijk. We weten allemaal dat we genoeg water moet drinken maar soms zijn we zo druk dat we dit vergeten. Dus wanneer je in ieder geval elke ochtend als je opstaat 2 glazen water drinkt dan ben je de dag al goed begonnen.

3 Mediteer
Een moment pakken om je hoofd leeg te krijgen kan net zo verfrissend voelen als het nemen van een douche. Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar je favoriete nummer, je ogen dicht doen en je focussen op je ademhaling. En misschien luister je naar 1 liedje misschien wel naar 7, maar doe het gewoon!

4 Beweeg!
Als je ’s ochtends nadat je bent opgestaan direct gaat bewegen dan zal je lichaam het signaal krijgen dat het tijd is om wakker te zijn. Dit hoeft heus geen zware work-out te zijn. Het kunnen ook en paar simpele yoga posities zijn of je kunt een wandeling maken.

5 Eet ontbijt
Maak van het ontbijt een mindful ritueel, wat je ook eet. Eet wat je wilt eten maar neem de tijd om er bij te gaan zitten en er van te genieten. Want goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Soms kan het niet anders en moet je onderweg wel wat eten maar probeer zo vaak mogelijk bewust te genieten van je ontbijt .

6 Kleed je aan
Dit klinkt heel simpel. Maar ook als je niet hoeft te werken is het goed om kleding aan te trekken en niet altijd maar je comfortable huispak aan te trekken. Het voelt krachtiger en het kan je productiever maken wanneer jij je gewoon aankleed.

7 Maak je bed op
Maak een vast ritueel van het elke ochtend netjes je bed opmaken. Wanneer je dit elke ochtend doet zet dit de toon voor de rest van de dag.

8 Schrijf
Wanneer je de gedachten waarmee je bent opgestaan uit je hoofd kunt krijgen dan kun je ruimte maken voor nieuwe creatieve gedachten. Misschien ben je wakker geworden met een angstig gevoel, een rare droom of ideeën: schrijf het op!

Het avondritueel
1 Voorbereiding
Doe dingen van te voren. Bereid alvast je lunch van morgen voor, leg je kleding klaar, maak een to do lijstje. Hiermee kun je voorkomen dat je ’s ochtends erg moet haasten en heb je meer tijd voor bovenstaande rituelen!

2 Steek kaarsen aan
Er is iets prettigs en relaxt aan kaarsen wat ons echt kan kalmeren. Door de lichten te dimmen geef je daarnaast het signaal aan je lichaam dat het bedtijd is.

3 Maak je zelf los van electronica
Maak voordat je gaat slapen wat tijd vrij om los te komen van alle electronica. Kijk niet meer op je telefoon, stop met het beantwoorden van e-mail en doe de tv uit. Het blauwe licht wat van je telefoon afkomt kan stimulerend werken en kan een verwarrend signaal naar je hersenen sturen als je wilt slapen.

4 Luister naar muziek
Muziek kan je oppeppen of kalmeren. Kies de juiste melodie, iets ontspannends wat je mooi vindt en laat de muziek je relaxen.

5 Lees
Terwijl tv kijken zeer stimulerend kan werken en een negatief effect op je dromen kan hebben kan het lezen van een boek de ideale invulling zijn van de tijd voordat je gaat slapen. Het liefst een boek waarbij je niet te veel hoeft na te denken.

6 Maak van je avondritueel een spa-ritueel
Poets je tanden bewust, maak je huid schoon terwijl je lekker geurende producten gebruikt of neem op sommige avonden een heerlijk bad of een ontspannende douche.

1 Reactie

  • Beste,
    Ik ben tevreden dat ik jullie tips heb gelezen over gevoelig zijn. Ik lijd vaak onder de directe en kwetsende opmerkingen van anderen. Met gevolg , ik zoek de schuld bij mij omdat ik te gevoelig ben. Dit is in jullie artikel gelukkig helemaal weerlegt.
    Ik zie nu toch terug een lichtpuntje in mijn leven, ik vond mezelf zwak en niet interessant genoeg voor mijn partner en vrienden.
    Morgen start ik met Pilates in de hoop wat meer controle te krijgen over mijn ademhaling. Omdat ik zo onzeker ben praat ik steeds te snel.
    Bedankt voor de nuttige tips.

Laat een reactie achter