Bewegen Gezondheid

Goed of obsessief bezig?

Hoe kom je nou uit je hardloop dip?
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Er gaat geen dag voorbij of een collega van me heeft het over de rolletjes op haar buik, dat ze meer moet gaan sporten of dat sommige kledingstukken haar niet meer passen. Ze is over de 50 geweest, heeft kledingmaat S en dat is de afgelopen 2 jaar niet veranderd. Ik snap haar helemaal niet, ze ziet er fantastisch uit! Maar ben ik zelf wel zo anders?

Kilo’s en cellulitis
Ik heb geen weegschaal omdat ik geneigd ben om me te focussen op de cijfers die er op staan. Maar mijn vriend heeft er wel één. Zo’n zes maanden geleden ben ik er toch op gaan staan. Bijna 69 kilo! Ik was in de veronderstelling dat ik rond de 64 kilo woog. Dat vulde ik in ieder geval altijd braaf in op de apparaten in de sportschool. Tijdens mijn studententijd woog ik altijd onder de 64 kilo en had ik geen cellulitis. De afgelopen 4 jaar, sinds ik werk, zijn er dus toch 5 kilo’tjes aangekomen en zien mijn bovenbenen en billen er niet meer zo strak uit (in alle rare houdingen voor de spiegel). Het roer moest om vond ik, want ik wil mijn looks in eigen hand houden.

Heel fanatiek
Weer heel fanatiek gaan sporten was stap 1. Eerst 4 keer in de week, toen 6 á 7 keer per week. Eerst deed ik fullbody programma’s, later ging ik 4 dagen krachttraining doen aangevuld met 3x per week hardlopen. Met voeding werd ik steeds strenger, tot het punt waar ik bijna geen koolhydraten meer at en alle calorieën aan het tellen was. En iedere keer als ik voor de spiegel stond en de resultaten bekeek was het anders. De ene dag voelde ik me slank en sterk, de andere dag voelde ik me een plompzak en energieloos. Toen ik na 4 maanden zelf niet genoeg resultaat zag en me helemaal moe voelde zat ik er natuurlijk doorheen. Was ik eigenlijk wel goed bezig? Ik weet toch veel van gezond leven, waarom lukt het me dan niet!? Ik vergeet dan soms ook dat ik fulltime werk, huishouden, een partner, vrienden en familie heb.

Een nieuwe weg
Ik ben een ander sportprogramma gaan volgen inclusief voedingsrichtlijnen. De uitgangspunten zijn: 6 keer per week een half uur in beweging zijn (dat mag ook rustige beweging zoals wandelen zijn) en wat betreft voeding draait het om alle producten in de juiste hoeveelheden eten. Dus ook koolhydraten en zuivelproducten. En je mag het zelfs een avond in de week loslaten. Je raadt het al, ik voel me nu veel fitter en er zijn ook wat kilo’s af. Dat terwijl ik het veel rustiger aan doe dan voorheen.

Lessons learned

  • Ik moet niet zo overdreven streng zijn voor mezelf, ik heb eigenlijk ook gewoon een gezond gewicht en een mooi lijf!
  • Portie groottes zijn belangrijk, calorieën tellen helpt mij niet.
  • Alles valt en staat met balans vinden, vooral met voeding.
  • Ik heb volkoren granen nodig anders voel ik me volkomen energieloos.
  • Wat ik in de spiegel zie moet ik niet als leidraad gebruiken (ik zie iedere dag namelijk wat anders afhankelijk van mijn stemming).
  • Mezelf fit en energiek voelen is mijn doel, de rest volgt dan vanzelf.
  • Wanneer ik baal dat er weer een feestje is, dan is dat een teken voor mij dat ik er te obsessief mee bezig ben.

Gezond leven of te obsessief met voeding en beweging bezig zijn liggen heel dicht bij elkaar. Noteer voor jezelf een aantal herkenningspunten waardoor je weet dat je richting een obsessie gaat. Als je op zo’n punt aankomt, ga dan na wat er uit balans is en zoek de balans weer op. Je werk en je sociale leven moeten te combineren zijn met jouw gezonde leefstijl anders houd je het niet vol.

Vragen of opmerkingen? Laat ze op Facebook achter.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie