Gezondheid

Hoe goed wil jij verzekerd zijn tegen zorgkosten?

Als je vroeger aan iemand vroeg hoe het met die persoon ging, dan zei die ander: “goed” of “prima”. Nu zeggen de meeste mensen vaak: “druk”. Blijkbaar is ‘druk’ een manier om te zeggen hoe het met je gaat. Is dat iets om blij mee of trots op te zijn? Nee. In Amerika geven onderzoeken aan dat 75% van de ouders het te druk heeft om ’s avonds hun kinderen voor te lezen. We hebben bijna allemaal stress en hebben het bijna allemaal te druk. Ik zag laatst een Youtube filmpje en daarin zei iemand: “Als tijd geld zou zijn dan zouden we bijna allemaal blut zijn, want daar hebben we veel te kort van.” En dit is helaas waar. Maar het hoeft niet zo te zijn! Hieronder vind je 7 praktische stappen om minder druk te zijn: 1 Realiseer je dat druk zijn een keuze is. Het is een besluit wat we nemen. We worden bijna nooit gedwongen om een druk leven te leiden. De eerste en belangrijkste stap om minder druk te zijn, is je realiseren dat wij zelf onze schema’s bepalen. Wij hebben een keuze en hoeven geen drukke levens te leiden. 2 Stop met druk zijn te zien als statussymbool, het is niet iets om trots op te zijn. Het is oké om niet druk te zijn. Onthoud dit: het is oké om niet druk te zijn. 3 Waardeer en plan rust in. Één van de redenen dat we zo druk zijn is dat we niet de waarde van rust inzien. Rust is noodzakelijk voor onze lichamen, onze geest en onze ziel. Plan in ieder geval 1 dag in de week vrij voor rust. Zet heb op je kalender en verklaar deze dag heilig. 4 Kijk eens kritisch naar je prioriteiten. Wat is echt belangrijk voor je? Plan je tijd vervolgens eerst voor de dingen die je belangrijk vindt. Te druk zijn gaat eigenlijk over verkeerde prioriteiten. 5 Bezit minder spullen. De dingen die we bezitten kosten meer tijd en energie dan we dingen. Ze moeten schoon gemaakt, georganiseerd en onderhouden worden. En hoe meer we bezitten, hoe meer tijd hierin gaat zitten. Bezit minder dingen en houd hierdoor meer tijd over. 6 Bouw meer ruimte in je dagelijkse routine in. Neem de tijd voor je lunch, vind de tijd in de ochtend om je dag rustig te beginnen met een goed ontbijt, sport of yoga. Vind mogelijkheden voor kleine pauzes tussen drukke projecten door. 7 Kom erachter hoe bevrijdend het woord ‘nee’ kan zijn. Schat de waarde van ‘nee’ en gebruik het vaker. Leren om ‘nee’ te kunnen zeggen tegen minder belangrijke dingen in het leven biedt kansen en tijd voor belangrijke dingen. Druk zijn zegt niets over ons, het is prima om gelukkig te zijn met een kalm leven.

Zorgkosten. We maken ze bijna allemaal ieder jaar wel. Of het nu om een controle bij de tandarts gaat, een bezoekje aan de huisarts of een behandeling door een fysiotherapeut, we komen er allemaal regelmatig mee in aanraking. De ene persoon net wat vaker dan de ander, omdat de één nu eenmaal meer medische zorg gebruikt dan de ander. Om te voorkomen dat je met hoge rekeningen komt te zitten, kun je je verzekeren tegen ziektekosten. Dat is zelfs verplicht. Hoe goed je verzekerd wil zijn, hoe hoog je de dekking wilt maken, dat is echter grotendeels wel je eigen keuze. Welke maak jij, als het om zorgkosten gaat?

Iedereen is verzekerd tegen een groot deel van de kosten
Wist je dat in Nederland iedereen verplicht is om een ziektekostenverzekering af te sluiten? Deze basisverzekering is voor iedereen gelijk, iedereen heeft dus precies dezelfde dekking, en redelijk basic. De dekking wordt bepaald door de overheid, de verzekering zelf sluit je af bij een zorgverzekeraar. Iedere volwassen Nederlander is verplicht om dat te doen, en kinderen zijn op deze manier via hun ouders meeverzekerd. 

In het basispakket zijn zorgkosten opgenomen die elementair zijn om de gezondheidszorg op peil te houden. Hierbij kun je denken aan een bezoekje aan de huisarts, maar ook ziekenhuisopname, een bezoek aan een specialist en bijvoorbeeld begeleiding bij zwangerschap en geboorte. Allemaal zaken waarbij kosten geen rol zouden mogen spelen, en die voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Over deze kosten hoef je je dus geen zorgen te maken, ze worden altijd vergoed.

Verzeker je je ook aanvullend?
Alhoewel je via het basispakket aardig verzekerd bent, betekent dat niet dat alle medische kosten die je maakt vergoed worden. Om maar eens twee bekende voorbeelden te noemen: de tandarts en de fysiotherapeut worden niet vanuit het basispakket vergoed, niet voor volwassenen althans.

Nu kun je ervoor kiezen om dat zo te laten, en rekeningen die je van deze zorgverleners ontvangt zelf te betalen. Kom je niet of nauwelijks bij de fysiotherapeut en heeft de tandarts ook weinig werk aan je, dan kun je op deze manier goedkoper uit zijn. Omdat veel medische kosten echter onverwacht komen, zie je toch veel mensen een extra zorgverzekering kiezen. Eentje die deze kosten wel vergoedt, en vaak ook op andere punten het basispakket aanvult.

Wat is jouw keuze? Neem je het risico, en betaal je indien nodig een groot deel van je zorgkosten zelf? Of laat je je juist zo goed mogelijk verzekeren? Door het grote aanbod van aanvullende verzekeringen is een tussenweg natuurlijk ook een optie: door te kiezen voor een beperkt pakket, zijn een paar behandelingen door een fysiotherapeut en de meest elementaire tandheelkundige zorg wel gedekt, en ga je pas betalen als je hier bovenuit komt.