Relaties

Herken jij deze gewoontes? Dan ben je waarschijnlijk emotioneel te afhankelijk van je partner 

Ben jij emotioneel te afhankelijk van je partner?

Laten we eerlijk zijn. Een relatie is niet altijd even makkelijk. Maar het is natuurlijk wel heel leuk om een maatje te hebben waar je ervaringen mee kan delen en je ei bij kwijt kunt. Toch is het nog wel belangrijk om je eigen leven te leiden. Er zijn genoeg relaties waarbij de partners alles samen doen. Dit hoeft natuurlijk niet iets negatiefs te zijn, maar probeer bij jezelf te blijven in een relatie.

Je eigen geluk is belangrijk en jouw geluk zou niet van iemand anders moeten afhangen. Kun jij je in één van de volgende gewoontes vinden? Dan ben je waarschijnlijk te afhankelijk van je partner.

1 Je maakt geen tijd meer voor jezelf.
Je wilt alles samen met je partner doen. Hier is op zich niets mis mee, maar het is nog wel goed als je voor jezelf je eigen hobby’s en interesses houdt. Met iemand waar je helemaal verliefd op bent uren op de bank hangen klinkt als een droom. Misschien zelfs een reden waarom veel mensen een relatie willen. Maar zoals in elke droom is er ook de realiteit. En in de realiteit liggen geweldige persoonlijke kansen, waaronder het contact onderhouden van de mensen waarvan je houdt. Het verwaarlozen van je vrienden en familie is nooit een goed idee, maar het kan gebeuren als je je partner de prioriteit over alles geeft.

Als we kijken naar mensen die een relatie hebben bewonderen we diegenen die ook tijd voor zichzelf vrijmaken door bijvoorbeeld een eigen vriendengroep te hebben, afzonderlijk uit te gaan en solo-uitstapjes te maken. Actief tijd vrijmaken voor jezelf en anderen buiten je relatie zorgt voor persoonlijke groei, kostbare tijd met dierbaren en de broodnodige ruimte om als individu te bestaan.

2 Geen eigen interesses
Het is super spannend om nieuwe hobby’s en interesses te ontdekken. Het is geweldig als je partner zijn/haar passies met jouw wilt delen en jij deze ook leuk vindt! Maar het bijhouden van je eigen interesses is ook belangrijk; ze maken deel uit wat van jou, jou maakt.

Natuurlijk wil je alle mogelijke momenten met je partner doorbrengen, dus je geeft eerder je eigen hobby’s op om samen te zijn. Door elkaar de ruimte te geven en een aantal van je eigen hobby’s te behouden, zal je uiteindelijk sterker worden. Het is de kans om elkaar te missen en nieuwe verhalen te delen die je band versterken.

3 Jij wilt ‘hun’ betere versie zijn
Heeft het zin om een relatie met iemand anders te hebben als je er niet wederzijds baat bij hebt om het beste in elkaar naar boven te halen? Waarschijnlijk niet. Je partner moet je steunen, je leven verrijken en je de vertrouwenwekkende boosters geven die je helpen om te werken aan wat het beste is voor jou (en jij zou hetzelfde voor hem moeten doen)..

Sommige mensen kunnen niets doen zonder dat het gevalideerd wordt door hun partner. Je eigen mening verwaterd een beetje. Je denkt sneller aan je partners mening dan die van jezelf. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuw kledingstuk. Er gaat een gedachte door je hoofd of hij/zij dit wel leuk vindt. Je kan zelf niet kiezen wat je wilt dragen, eten of wat je gaat doen, tenzij je partner zegt dat het OK is. Dit is niet oké!

Dit kan resultaat zijn van diepe onzekerheden of de noodzaak om te horen dat ze ‘een goede keuze hebben gemaakt’. Je moet sterk genoeg zijn om je eigen beslissingen te nemen. Als je dat niet doet, kan je partner zich gaan ergeren dat hij/zij altijd voor jullie beiden moet denken.

4 Pushover is your new middle name
Ken je die gewoonte dat je je partner maar de leiding laat nemen zonder dat jij ook enige mening geeft. Dit is niet goed als dit vaak voorkomt. Meestal gebeurt dit uit angst. Misschien ben je zo bang om je vriend/vriendin te kwetsen dat je het maar over je heen laat lopen in een ruzie. Dit betekent eigenlijk dat je er alleen maar oké mee bent zodat er geen ruzie ontstaat.

Het is overduidelijk dat deze manier je echte karakter overschaduwt en uiteindelijk je geluk belemmert. Het kan ook schade brengen aan je relatie. ‘Als je alleen maar “ja” antwoordt op alles, neemt niemand echt meer moeite om naar je mening te vragen. Je eigen mening hebben is een aantrekkelijke eigenschap, dus wees niet bang om dingen rustig te bespreken.

Het vinden van de balans tussen te onafhankelijk en te afhankelijk, vereist veel controle, zelfverzekerdheid en reflectie. Maar onthoud, het eindresultaat van een gelukkige en gezonde relatie is een belangrijke beloning voor het werk dat je (allebei) moet doen.