Gezondheid

Heb ik een leesbril nodig?

Heb ik een leesbril nodig?

Je houdt je telefoon steeds verder weg om deze goed te kunnen lezen en als je een boek leest merk je dat je moeite hebt met de tekst. Je knijpt met je ogen en moet jezelf echt inspannen om de tekst nog goed te kunnen lezen. Yep, je moet er toch echt aan gaan geloven, ook al voel je je nog steeds 18, het wordt tijd voor een leesbril. 

Gelukkig heb je tegenwoordig echt leuke leesbrillen en kun je tegenwoordig zelfs online een leesbril kopen. Maar hoe weet je nou of je echt een leesbril nodig hebt?

1 Het bekende signaal: moeite met lezen
Ik schreef het net al, als je moeite krijgt met lezen en je object van dichtbij niet meer zo scherp ziet dan is het waarschijnlijk tijd voor een leesbril. Net zoals je misschien merkt dat jij jouw armen niet meer lang genoeg zijn als je op je telefoon wilt kijken ;).

2 Extra licht
Ook als je extra licht nodig hebt bij het lezen is het misschien verstandig om een leesbril aan te schaffen. 

3 Schakelen
Heb je moeite met scherpstellen wanneer je opkijkt van je boek of telefoon?Als het lastig wordt om te schakelen tussen dichtbij en veraf kijken kan het een teken zijn dat het tijd is voor een leesbril. 

-> 5 feiten over hoe jij je ogen kunt beschermen

Maak je geen zorgen, echt bijna iedereen merkt dat je ogen na je 40ste achteruit gaan. Mannen en vrouwen, we hebben er allemaal last van. Wanneer we ouder worden wordt onze ooglens minder flexibel waardoor het steeds moeilijk wordt om onze ooglens op de juiste manier te bollen. Maar deze bolling hebben onze ogen juist nodig wanneer we iets van dichtbij willen bekijken. Door ouderdom wordt deze flexibiliteit dus minder en wordt het lastiger om te schaken tussen dichtbij en veraf.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Harvard kun je overigens wel iets doen om dit ouderdomsproces van je ogen langer uit te stellen:

  • Stop met roken.
  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen.
  • Kijk af en toe weg van je boek of je computer en geef je ogen zo de tijd om te ontspannen.
  • Eet groene en oranje groentes en zorg voor goede vetten.
  • Als je al een bril of lenzen hebt is het verstandig om je ogen jaarlijks te laten checken zodat je weet dat je de juiste sterkte draagt.

Als het tijd is voor een leesbril dan is het tijd, niets om je voor te schamen! Dus zoek een leuke uit en geef jezelf een mini make-over met je nieuwe leesbril.