Gezondheid

Gaan een opgeruimd huis en een opgeruimde geest echt hand in hand?

Opgeruimd huis

Opruimen is, op een paar uitzonderingen daargelaten, vaak niet onze grootste hobby. Soms is het lastig om je ertoe te zetten vooral je het iets te ver hebt laten gaan of als je weet dat je kinderen er na 5 minuten weer een bende van maken ;). Toch is er echt wel wat te zeggen voor een opgeruimd huis; volgens verschillende onderzoeken is een opgeruimd huis namelijk echt beter je voor gezondheid!

Er is onderzoek gedaan naar stresshormonen. De mensen die hun huis omschreven als rommelig of chaotisch hadden een hoger cortisollevel (cortisol is een stresshormoon). Uit dit onderzoek bleek ook dat vrouwen meer last hebben van rommel dan mannen.

Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat mensen met schone opgeruimde huizen gezonder zijn dan mensen met rommelige huizen. De onderzoeksresultaten van 998 deelnemers lieten zien dat mensen die hun huis schoon en opgeruimd hielden een actiever lever hadden en gezonder waren. 

Dat is natuurlijk goed om te weten. Maar hoe houd je nou je huis schoon en opgeruimd? Hieronder vind je een aantal tips:

1 Leeg s’ ochtends direct je vaatwasser (of ’s avonds als je hier nog puf voor hebt). Zo kun je direct je gebruikte ontbijtbordjes en bekers in de afwasmachine doen en blijft je aanrecht opgeruimd. Vieze vaat die op het aanrecht wordt gezet stapelt anders griezelig snel op en dan ga je steeds meer opzien tegen het legen van je vaatwasser. 

2 Stel niets uit. Als er een pakketje wordt bezorgd pak deze dan uit en gooi de verpakking direct weg. Als je iets laat vallen of morst, ruim het op. Lege snoeppapiertjes? Gooi ze direct in de afvalbak. Neem lege glazen direct mee naar de keuken en laat ze niet door het hele huis staan. Hoe langer je wacht hoe lastiger en meer werk het wordt.

3 Houd ook je tuin netjes. Het geeft een onrustig gevoel als je naar buiten kijkt en je tuin is een rommel. Maak daarom bijvoorbeeld je tuin winterklaar. Ruim alles op, veeg blaadjes op, maak je tuinmeubels schoon en schaf een tuinsethoes of een loungesethoes aan om je meubels schoon en in goede conditie te houden. Zo kun je in het voorjaar direct genieten van je opgeruimde tuin en schone meubels.

4 Ruim tussen het koken door op. Je kunt zoveel rommel en chaos voorkomen als je direct tussendoor opruimt en schoonmaakt. Dus vul de vaatwasser als de pasta staat te koken, neem het aanrecht af als de kip in de oven zit. Op deze manier is het meeste werk al gedaan tegen de tijd dat je aan tafel zit te eten.

5 Maak het niet te zwaar. Zijn er klusjes in huis waar je echt een bloedhekel aan hebt? Probeer een manier te vinden om ze toch leuk te maken. Heb je een hekel aan de afwas? Zet mooie muziek op en kom tegelijkertijd tot rust. Heb je een hekel aan het doen van de was? Koop een mooie wasmand en investeer in mooi linnen of lekkere geurtjes voor in je kast. Probeer het allemaal wat luchtiger in te zien en zorg bewust voor je huis, je tuin en je spullen.