Als je graag een gezonde levensstijl wilt hebben, kan fysiotherapie mogelijk een oplossing bieden. We zullen bespreken bij welke klachten het handig kan zijn om fysiotherapie-oefeningen te doen. We geven ook enkele voorbeelden van specifieke oefeningen. Als je liever samen met iemand traint om betere resultaten te behalen, kun je altijd overwegen om fysiotherapie te volgen.
Waarom kiezen voor fysiotherapie
Je kunt fysiotherapie Den Haag nodig hebben als je problemen hebt met bewegen, bijvoorbeeld door spier-, zenuw-, gewrichts- of andere lichamelijke problemen. Een fysiotherapeut bekijkt jouw situatie en helpt ervoor te zorgen dat je geen lichamelijke klachten meer hebt of dat ze verminderen. Gelukkig hoeft fysiotherapie niet altijd duur te zijn, maar sommige specifieke vormen zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kunnen wel wat meer kosten. Check bij je verzekering of het vergoed wordt. Na een behandeling zou je (weer) goed moeten kunnen bewegen. Vooral als je een zittend beroep hebt, kunnen fysiotherapie-oefeningen je helpen om je lichaam weer goed te laten voelen en je houding te verbeteren. Het doel is om je weer comfortabel en zonder klachten te laten bewegen.
Bovenlichaam
Als je problemen hebt met bewegen, zijn er verschillende oefeningen die je zelf thuis kunt doen. Deze oefeningen zijn specifiek gericht op verschillende delen van het lichaam waar je klachten kunt ervaren. Voor problemen met de elleboog, schouder, knie, heup, nek, kaak, longen en oedeem zijn er diverse oefeningen beschikbaar. Bij problemen met het bovenlichaam kun je te maken krijgen met klachten aan het schoudergewricht, zoals een tenniselleboog of een golferselleboog. Ook zijn er oefeningen voor pols- en handproblemen. Om deze oefeningen uit te voeren, kun je een elastiek en een dumbell aanschaffen.
Onderlichaam
Voor het onderlichaam kunnen er ook klachten optreden. Bij de knie kun je bijvoorbeeld last hebben van slijtage, afscheuring, spierscheuring, zenuwuitval en een breuk van het bovenbeen. Voor de heup kunnen er klachten aan het heupgewricht zijn. Bij de enkel kun je oefeningen doen voor de achillespees en de springschenen. En als je last hebt van hielspoor, zijn er specifieke oefeningen voor de voet. Bij oefeningen voor de knie- en heup kun je trouwens een fitnessmat en step gebruiken ter ondersteuning.
Wervelkolom en andere plekken
We hebben ook problemen met de wervelkolom. Voor de kaak kun je massageoefeningen en scharnieroefeningen doen. Om de nek te versterken, kun je proberen je nek lang te maken en je kin in te trekken terwijl je op een bankje ligt. Je kunt ook zittend je kin intrekken en knikkende bewegingen maken. Voor de lage en hoge rug zijn er verschillende soorten oefeningen. Je kunt jezelf uitstrekken, je armen als olifantenoren omhoog brengen en ze ook draaien. Om je onderrug te versterken, kun je bijvoorbeeld je bovenrug op een bankje plaatsen en blijven zitten. Naast deze specifieke oefeningen zijn er ook algemene bewegingsoefeningen zoals stabiliteitsoefeningen, op de plaats stappen, lopen op de hakken en opstaan uit een stoel. Deze algemene oefeningen zijn vooral handig als je een zittend beroep hebt.