Ieder mens heeft recht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Ergotherapie is erop gericht om de kwaliteit van leven van mensen die daarin beperkt zijn weer te vergroten. Waar fysiotherapie zich richt op kracht en conditie, richt ergotherapie zich veel meer op specifieke handelingen en de fijne motoriek die daarbij gepaard gaat. Hoe kan het terugwinnen van die handelingen precies de kwaliteit van leven vergroten?
Nooit meer de oude
Wanneer iemand een beroerte heeft gehad bestaat de kans dat hij of zij nooit meer de oude wordt. Er zijn blijvende beperkingen opgetreden die de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Doodgewone handelingen, zoals zelf koffie zetten, tanden poetsen, jezelf wassen en haren kammen kunnen plotseling haast onmogelijk worden.
Een fysiotherapeut kan dan bijvoorbeeld helpen om weer zo goed mogelijk balans te leren houden en weer zelfstandig recht te kunnen staan. Hij of zij zal zich voornamelijk richten op de grove motoriek. Een logopedist kan helpen om de spraak weer zo goed mogelijk terug te krijgen. De ergotherapeut zal echter helpen om de specifieke handelingen die nu zo moeilijk gaan, toch weer te kunnen uitvoeren. Je zal samen met de ergotherapeut dus weer een kam vasthouden en gaan oefenen met het kammen van de haren. Je gaat oefenen met het zetten van koffie, het poetsen van de tanden en andere handelingen die niet meer lukken.
Ondanks dat je nooit meer de oude wordt, kan op deze manier toch een belangrijk deel van de zelfstandigheid terug gewonnen worden. En met die toegenomen zelfstandigheid neemt ook de kwaliteit van leven toe. De ergotherapeut verricht daarmee belangrijk werk.
Met en zonder hulpmiddelen
Sommigen van die handelingen zullen zelfs met de aanwezige beperkingen, toch weer goed uitgevoerd kunnen worden. Maar de ergotherapeut denkt ook na over hulpmiddelen. Hulpmiddelen om je makkelijker te verplaatsen bijvoorbeeld, maar ook andere attributen zoals pennen of potloden die speciaal ontworpen zijn voor mensen met een beperkte fijne motoriek, zodat zij weer opnieuw kunnen schrijven. De focus van de ergotherapeut zal ten alle tijden gericht zijn op het vergroten van de zelfstandigheid en het terugwinnen van alledaagse handelingen die niet meer mogelijk zijn, met- of zonder hulpmiddelen.
Ergotherapie bij psychische klachten
Niet alleen bij het vergroten van de zelfredzaamheid door fysieke klachten speelt ergotherapie een belangrijke rol. Ook bij psychische klachten kan ergotherapie het verschil maken. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de omgeving. Het komt regelmatig voor dat ergotherapeuten samenwerken met psychologen. De psychische problemen kunnen op die manier worden aangepakt, maar ook de gevolgen daarvan voor het dagelijks functioneren.
De gevolgen voor de patiënt zelf, maar ook voor de omgeving kunnen immers groot zijn. Door de psychische toestand, maar ook door de handelingen die daarmee gepaard gaan. De ergotherapeut zal zich bijvoorbeeld richten op training van belangrijke activiteiten en handelingen, het aanbrengen van structuur en organisatie van dagelijkse activiteiten en het inzetten van hulpmiddelen zoals planningen en schema’s. Ook bij psychische klachten geldt dat de ergotherapeut zich in zal zetten voor een zo groot mogelijke zelfredzaamheid. Daarbij wordt dus niet alleen de kwaliteit van leven van de patiënt zelf, maar ook die van de omgeving verbeterd.
Ergotherapie wordt dan ook veelvuldig toegepast in de psychiatrie, maar ook in verpleeghuizen en ziekenhuizen waar mensen last hebben van psychische aandoeningen uiteenlopend van burn-outs tot dementie.
Ergotherapie of fysiotherapie?
Het kan verwarrend zijn: wanneer je problemen hebt met alledaagse handelingen, heb je dan fysiotherapie of ergotherapie nodig? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat die afhangt van een heleboel factoren. In de regel kun je jezelf afvragen of je problemen hebt met een kleine set aan alledaagse handelingen, al dan niet door een psychisch probleem, of dat je meer problemen ervaart met je algehele mobiliteit dat van invloed is op de gehele kwaliteit van leven.
Wanneer dat laatste het geval is, dan zou het kunnen dat een fysiotherapeut je het best kan helpen. Bijvoorbeeld door met kracht- en conditietraining weer beter te leren lopen. Wanneer je door een aandoening een specifieke handeling, of een set aan handelingen, niet goed meer kunt uitvoeren en de mogelijkheid daartoe specifiek wilt vergroten, dan kan dat wellicht het best door een ergotherapeut gedaan worden. Je huisarts kan je altijd helpen met het maken van de juiste keuze, hoewel voor zowel fysiotherapie als ergotherapie geen verwijzing van de huisarts nodig is.
Een ergotherapiebehandeling thuis
Waar fysiotherapie toch grotendeels in de fysiopraktijk zal plaatsvinden, zal ergotherapie zowel in de praktijk als ook thuis plaatsvinden. Er wordt geoefend in de praktijk, om zo de fijne motoriek voor alledaagse handelingen te versterken, maar het is erg belangrijk dat de aangeleerde handelingen ook thuis in de praktijk worden gebracht. Een ergotherapeut zal daarbij dus niet alleen vanuit de praktijk, maar ook bij het toepassen ervan in de eigen leefomgeving helpen.
Vergoeding voor ergotherapie
Elke Nederlander heeft recht op 10 uur ergotherapie per jaar. Ergotherapie is namelijk opgenomen in het basispakket van zorgverzekeraars. Er kan een grotere vergoeding worden gekregen als daarvoor een aanvullende verzekering wordt afgesloten.
Dit artikel wordt je aangeboden door de Fysioclub, een ervaren en veelzijdig team van zorgprofessionals. Zij helpen jou beter te worden en gezond te blijven.
Uniek aan de Fysioclub is de Same Day Afspraak. Voor deze ‘zelfde dag dienst’ staat een gespecialiseerd behandelteam aan zorgprofessionals iedere werkdag (maandag t/m vrijdag) voor jou klaar. Het maakt niet uit of je nu op zoek bent naar een fysiotherapeut Helmond, fysiotherapeut Doetinchem of ergotherapeut Amersfoort, bij Fysioclub kun je direct geholpen worden door een gespecialiseerde ervaren deskundige. Met meer dan 20 locaties verspreid over Nederland is er altijd wel een locatie waar we je van dienst kunnen zijn. De Fysioclub wil graag voor iedereen toegankelijk zijn en cliënten zorgeloos laten revalideren. Dit uit zich o.a. in de ruime openingstijden, zorg dichtbij huis, 24/7 online fysiotherapie en zelfs een haal- en breng service. Niet een partner of buurman te hoeven vragen, maar gewoon op tijd een eigen chauffeur voor de deur die je veilig naar De Fysioclub brengt en je ook weer ophaalt. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.
Daarbij is er nu ook een app voor Android en iOS. Met de app heb je altijd een deskundige professional bij de hand. Ik heb aanhoudende pijn in mijn lage rug, wat kan ik er zelf aan doen? Welke oefeningen kan ik het beste doen na mijn operatie? Boek een Same Day afspraak, of snel even mijn afspraken inzien of wijzigen. Direct even ruggespraak met jouw fysiotherapeut via de blessurelijn. Met een mobiele telefoon heb je alles bij de hand om zorgeloos beter te worden en gezond te blijven.