Geluk

De kunst van het loslaten; waarom vriendschappen soms verwateren

De kunst van het loslaten; waarom vriendschappen soms verwateren

We zijn allemaal super druk en we hebben niet allemaal dezelfde schema’s en uiteindelijk groeien we soms uit elkaar. De vriendschap eindigt abrupt of juist subtiel. Net zoals een relatie eindigt ook een vriendschap omdat je bepaalde karaktertrekken van elkaar niet meer leuk vindt of omdat de verschillen tussen elkaar te groot worden. 

We denken overigens vaak dat we onze vrienden ooit kozen om wie ze zijn. Maar het schijnt dat hetgeen ons bindt en aantrekt, en wat het verschil maakt tussen een kennis en een vriend, is hoevaak we elkaars paden kruizen. Daarom zijn vrienden ook vaak collega’s, klasgenoten en andere mensen die we regelmatig tegenkomen. 

Het verschil tussen een vriendschap en een kennis zit hem ook in de wisselwerking tussen 2 mensen. Dus als de ene persoon het risico neemt om persoonlijke informatie te delen dan dient dit als een soort test om te zien of de andere persoon in ruil voor deze informatie ook iets persoonlijks over zichzelf deelt. 

Daarnaast moet je natuurlijk ook interesses delen en elkaars persoonlijkheid leuk vinden! Maar als deze voorbeelden de brandstof van een vriendschap zijn, wat zorgt er dan voor dat sommige vriendschappen verwateren?

Brett Laursen, professor aan psychologie afdeling van de Florida Atlantic Universiteit onderzocht waarom volwassen vriendschappen die instaan in onze jeugd uiteindelijk toch eindigen.

Uit dit onderzoek bleek dat de grootste factor of een vriendschap behouden blijft of juist eindigt is of het een vriendschap is met iemand van hetzelfde geslacht. Vriendschappen tussen 2 mensen van een ander geslacht hebben 4 keer meer kans om uiteindelijk te eindigen dan vriendschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht. Verschil in opleiding en verschil in populariteit op school waren ook grote voorspellers van een eindige vriendschap.

Op elkaar lijken is dus goed voor de vriendschap, maar dit geldt niet alleen voor karakter en interesses. Een onderzoek uit 2010 wat is gepubliceerd in het Human Nature magazine wijst uit dat vrouwen die ongeveer even aantrekkelijk zijn vaak een betere vriendschap hebben als het gaat om vriendschappen tussen hetzelfde geslacht. 

Verschillen tussen 2 personen kan er dus voor zorgen dat je elkaar ontgroeit en een vriendschap uiteindelijk verwaterd. Terwijl gedeelde interesses en hobby’s en elkaar regelmatig zien vriendschappen juist bij elkaar houdt. Doe daarom regelmatig je computer uit, leg je telefoon weg en neem de tijd voor de mensen die je in je leven wilt houden. Want echte vriendschappen moet je koesteren!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?