Geluk

Een rommelig huis heeft meer impact op je mentale gezondheid dan je denkt

Waarom rommel zo slecht is voor je mentale gezondheid

Nieuwe onderzoeken tonen aan waarom het toch echt beter is om een schoon en opgeruimd leven te leiden

Kijk jij ook wel eens om je heen in je huis en zie je dan overal spullen liggen? Of is jouw bureau bedolven onder het papierwerk? Hoe zit het met je agenda? Is dit al volgepland met afspraken tot in de eeuwigheid of stroomt je mailbox zo over dat je alleen nog maar de echt noodgevallen behandeld? Al deze fysieke en mentale rommel kan je mentale gezondheid negatief beïnvloeden.

Je leven ontdoen van rommel kan wel eens een belangrijkere factor zijn dan jij je realiseerde als het gaat om jouw geluksgevoel. Onderstaand vind je 5 redenen om vandaag nog te beginnen met het ordenen van je leven:

1 Laag gevoel van welzijn
Leven in rommel beïnvloedt het gevoel wat je hebt met je huis. Je huis zou een veilige haven zou moeten zijn en je trots moeten maken. Een studie, gedaan door de Universiteit van New Mexico, laat zien dat te veel spullen in een te klein huis hebben leidt tot het gevoel dat je huis je vijand in plaats van je vriend is. Ruim dus regelmatig die rommel op en haal even de stofzuiger door je huis; dit scheelt al zo veel! Vooral een steelstofzuiger is ideaal, die pak je namelijk een stuk sneller dan een ‘standaard’ stofzuiger. Even vergelijken en je vindt al snel de beste steelstofzuiger voor jou.

2 Ongezond eten
Een Australisch en Amerikaans onderzoek gedaan in 2017 laat zien dat mensen meer snoep en koek eten in een omgeving waarin ze het gevoel hebben dat de keuze van voedsel chaotisch is. Door deze omgeving voelen mensen zich gestrest. Toen de experimentele keuken, waarin de deelnemers werden getest, chaotisch en rommelig was, aten studenten van de Cornell University 2 keer zo veel koekjes dan wanneer ze in een opgeruimde keuken waren. Met andere woorden: je grijpt sneller naar koek en snoep in een romige setting waarin je geen gevoel van controle hebt.

3 Slechtere mentale gezondheid
Uit onderzoek over stress op de werkplek is gebleken dat een comfortabele werkomgeving essentieel is voor onze mentale gezondheid. Ander onderzoek toont aan dat wanneer mensen hun werkplek persoonlijker maakten dit een positief effect had op hun mentale gezondheid. Maar zodra deze persoonlijke spullen zich begonnen te vertalen in rommel of chaos had dit juist een tegenovergesteld effect.

4 Minder efficiënte visuele verwerking
Het is lastiger om gevoelens van andere mensen te interpeteren wanneer er te veel stimuli in de omgeving aanwezig zijn. Onderzoek toont aan dat wanneer de achtergrond van een toneelstuk of scene rommelig is mensen het lastiger vonden om de emotionele expressie van de karakters te lezen. Als dit ook zo werkt in het ‘echte’ leven dan betekent dit dat je minder accuraat bent in het lezen van de gevoelens van mensen in een rommelige kamer.

5 Minder efficient nadenken
Door mentale rommel of chaos kun je minder makkelijk informatie opslaan. Onderzoek toont aan dat mentale rommel waarschijnlijk één van de grote redenen is van ouderdom gerelateerd geheugenverlies, zoals bijvoorbeeld het op oudere leeftijd onthouden van namen van mensen.

Orde aanbrengen in je leven lijkt dus zo zijn voordelen te hebben. Niet alleen omdat je huis zo lekker schoon blijft, maar vooral om je geluksgevoel te bewaken. Dus leeg die vuilnisbak (zowel fysiek als digitaal) en je zult je snel beter voel en meer kunnen genieten van je omgeving.

psychologytoday.com