Relaties

Er bestaan 7 soorten narcisten: zo herken je ze

Er bestaan 7 soorten narcisten: zo herken je ze

Een narcistische persoonlijkheid wordt ook wel Narcissus genoemd, naar een Griekse god die verliefd werd op zijn eigen reflectie. Narcisten zijn vaak giftige mensen, die je misschien maar beter meteen kunt schrappen uit je leven. Maar hoewel het vaak gaat over ‘de narcist’, bestaan er wel degelijke verschillende soorten.

1 De narcistische winnaar
Alles wordt voor deze persoon een competitie. En dan heb ik het niet alleen over de dingen waarbij competitie juist goed is, zoals bij sport. Deze persoon wil overal in ‘winnen’, zelfs als het geen wedstrijd is. Zo wil hij de beste ouder zijn, de beste vriend en de beste werknemer. Maar wanneer een vriend ‘beter’ is, zullen ze dit nooit toegeven. Het succes van een ander staat voor hen gelijk aan het verlies van zichzelf.

2 Het narcistische slachtoffer
Dit zijn de echte manipulators die ervoor zorgen dat zij als het slachtoffer worden gezien. Ze hebben hun zielige verhaal vaak al klaar. Deze persoon zal vrijwel nooit de verantwoordelijkheid nemen voor zijn acties. Het narcistische slachtoffer zal dan ook diep beledigd zijn als iemand anders hen niet wil helpen de problemen op te lossen.

->10 signalen van narcisme in relaties

3 De ‘ik weet het allemaal beter’-narcist
Deze persoon is ervan overtuigd dat hij beter is dan alles en iedereen om hem heen. Ze doen alsof hun meningen de feiten zijn, en zijn dan ook diep beledigd als iemand hier tegenin gaat. Daarnaast geven ze graag ongevraagd advies aan vrienden, familie of zelfs vreemden.

4 De narcistische poppenspeler
Deze personen kunnen het echt niet aan als dingen anders gaan dan hoe zij het gepland hadden. Deze narcist is goed in het bespelen en manipuleren van anderen om ervoor te zorgen dat het wel gaat zoals hij het zou willen. Hij gaat op zoek naar je zwaktes en zal deze uiteindelijk tegen je gebruiken.

->9 signalen dat je een relatie hebt met een narcist

5 De narcistische tegenstander
Deze type narcisten lijken altijd wel ergens een vijand te hebben. Ze schreeuwen in het verkeer, zijn onaardig tegen het personeel in een restaurant en hebben een hekel aan de buren. Dit helpt deze personen om in controle te zijn, of in ieder geval het gevoel van controle te hebben. Dat zorgt er ook voor dat ze weinig tot geen vrienden hebben.

6 De status-narcist
Ze hebben weinig tot geen zelfreflectie en hun interesses bestaat vooral uit geld, macht en sociale status. Status is voor deze persoon eigenlijk het allerbelangrijkste. Deze narcist is vaak een slim persoon, maar helaas blijft het daar ook bij.

-> Een narcist in je leven gehad? Zo kun je ermee omgaan

7 De koninklijke narcist
Deze persoon heeft het gevoel dat hij alles voor elkaar kan krijgen, omdat hij het is. Hij gelooft niet in het verdienen van een speciale behandeling, hij gelooft dat-ie die speciale behandeling krijgt omdat het het is. Net zoals de koninklijke familie. Deze narcist verbreekt de regels, maar als je hier iets van zegt zal diegene reageren alsof jij ongelijk hebt en zij verkeerd behandeld worden.

iheartintelligence