Introvert

Een introvert persoon zijn is eigenlijk helemaal niet erg

Een goed liefdesleven creëren

Soms kan het best wel eens lastig zijn om introvert te zijn. Vooral als je extraverte persoonlijkheden ziet, die op een feestje vol zelfvertrouwen de kamer binnen lopen en met iedereen direct staan te kletsen. Extraverten krijgen energie van gezelschap. Introverten kunnen zich vaak sociaal soepel, zelfs oprecht uitbundig gedragen maar het kost hen meer moeite en energie dan extraverte personen.

Ben jij introvert?

Je kunt een ruwe inschatting maken of jij introvert bent als:

  • Je jouw tijd liever alleen doorbrengt of met één of twee goede vrienden, vooral als je moe bent.
  • Jij je het beste kunt concentreren wanneer je alleen bent.
  • Je vaak de indruk achter laat bij mensen dat je rustig en kalm bent of soms zelfs mysterieus.
  • Je merkt dat je energie en kracht krijgt als je op jezelf bent.


Hoe kun je met je introversie omgaan?
Er zijn trucjes die je kunnen helpen om over drempels te stappen die je als introvert persoon kan hebben. Je kunt bijvoorbeeld wat leren van extraverte persoonlijkheden. Door wat te leren van extraverte mensen kun je beter leren omgaan met situaties die lastig kunnen zijn als je een introvert persoon bent.

  • Spreek je uit, hoe meer jij je stem laat horen hoe meer positieve feedback je zal ontvangen en hoe makkelijker het wordt.
  • Probeer op feestjes voor gastvrouw te spelen, dus introduceer mensen aan elkaar. Zodat zij met elkaar in gesprek gaan en jij even kunt relaxen.
  • Onthoud dat het niet erg is om verlegen te zijn. Mensen kunnen zich er vaak wel in herkennen en daarom wekt het juist symphatie op.
  • Probeer op dingen te blijven afstappen en dingen te blijven ondernemen. Je kunt altijd nog weggaan als je het echt niet trekt, maar geef niet van te voren al op.


De krachten van een introvert persoon

Privé
Wanneer het langer duurt om een vraag te beantwoorden, dan is dat geen tekortkoming! Het betekent gewoon dat je mentale connecties maakt in je hoofd en dat je antwoord goed onderbouwd is. Bij jou gaat het natuurlijk om zo diep na te denken en om de tijd te nemen om verbindingen te leggen, extraverte persoonlijkheden moeten meer moeite doen of zo diep na te denken.

Omdat je niet de druk voelt om altijd maar sociaal te zijn en aandacht en goedkeuring te vragen van anderen kun je tijd stoppen in relaties en vriendschappen die voor jou echt belangrijk zijn.

Tevens kun je als introvert merken dat je een grotere waarderingen hebt voor de kleine en subtiele dingen van het leven.

Werk
Je behoudende natuur heeft op het werkvlak vaak veel voordelen. Veel werkgevers vinden de benadering van een introvert fijn; ze zijn vaak kalm en bedachtzaam. En dit zowel tegenover werkprojecten als tegenover collega’s. Zonder sterke impulsieve neigingen, denk je eerst na over jouw acties en de meningen van anderen, voordat je echt actie onderneemt. Je luistert goed naar anderen en bedenkt dan oplossingen, wees daar trots op!

Psychcentral