Relaties

Een (bijna) seksloze relatie? Zo vaak doen andere stellen het en zo kun je het tij, volgens seksuologen, keren

Een (bijna) seksloze relatie? Zo vaak doen andere stellen het en zo kun je het tij, volgens seksuologen, keren

Seks, iets wat naarmate de relatie langer duurt bij sommige stellen een steeds kleiner onderdeel van de relatie wordt. En daar kun je onzeker over worden of vragen over hebben. Wat is nou ‘normaal’? Hoe hebben andere stellen dit?

Een seksloze relatie is volgens seksuologen een relatie waarin je 10 of minder keer per jaar seks hebt. Maar dit scheelt natuurlijk ook per persoon. Want het ene koppel is heel tevreden om 1 keer per maand seks te hebben terwijl voor een ander stel dit niet frequent genoeg is en aanvoelt als een seksloze relatie. Daarom zou je het eigenlijk niet moeten hebben over de hoeveelheid maar over de kwaliteit. De mate waarin beide personen het plezierig vinden en het als positief aspect van hun relatie zien. 

Hoe vaak hebben andere stellen seks?
Van 659 mensen die in de VS in 2018 details van hun seksleven gaven, had 19% een wat als seksloze relatie gezien wordt. Ze rapporteerden dat ze 1, 2 of helemaal geen seks hebben gehad in het afgelopen jaar. Ongeveer 35% van die groep had had 1 tot 3 keer per maand seks, 25% had wekelijks seks en 21% had meerdere keren per week seks. 

Goed om te weten is dat seks in lange relaties bij bijna ieder stel fluctueert. De meeste stellen ervaren in hun relatie seksloze periodes. Vaak komt dit omdat mensen te druk zijn, er een tijdelijk conflict is, er gezondheidsproblemen zijn of dat er een tijdelijke mismatch in het libido is. 

Een seksloze relatie hoeft niet direct slecht te zijn voor je relatie; als beiden blij zijn zonder seks is er niet zo veel aan de hand. Maar als één van de personen in een relatie ontevreden is dan kan dit doorsijpelen naar andere gebieden van hun leven en zo de hele relatie schade berokkenen. Als er één partner ontevreden is dan kan dit leiden tot:

  • Negatieve gevoelens zoals eenzaamheid, wrok, bitterheid, afwijzing en onzekerheid. 
  • Minder openheid naar elkaar en dus een slechtere connectie 
  • Minder voor elkaar over hebben
  • Minder vriendelijk voor elkaar zijn
  • Minder geduld voor elkaar hebben. 

Uiteindelijk kan je relatie hierdoor in een negatieve cirkel belanden. Als je seksleven niet gezond is hoeft het niet automatisch te betekenen dat je een slechte relatie hebt, maar het kan zeker zijn tol eisen. 

Volg Herhealth.nl op Instagram

Wat kun je eraan doen?

1 Praten over seks
Praat erover en ga dit gesprek in als een team. Probeer een win win situatie te creëren voor jullie beiden. Dit moet de boventoon voeren in het gesprek. Wat zijn de obstakels? Wat is er gebeurd dat er nu minder seks is? Welke aspecten kunnen we veranderen?

2 Seks kan je, ook als je er geen zin in hebt, verrassen en zelfs beter zijn dan verwacht
Mensen die seks hebben met hun partner, ook al zijn ze er niet voor in de stemming genieten dan toch vaak van de seks. Soms is er voorspel nodig om in de stemming te komen en door daar open met je partner over te praten kan wonderen doen voor je relatie. En ook als je seksdrive laag blijft dan kan je nog wel genieten van het feit dat je intiem en dicht bij je partner bent tijdens de seks.

3 Heb plezier
Seks is leuk en plezierig. Heb daarom ook plezier tijdens de seks. Geef jezelf toestemming om te genieten en laat je idee van ‘normaal’ los. Schaf speeltjes zoals een vibrator aan of ontspan doormiddel van een erotische massage. Seksspeeltjes zijn niet eng of gek en kunnen je seksleven net dat stukje meer passie geven. 

4 Seks kan ook sexy zijn als het niet spontaan is
Stellen die ervoor kiezen om seks als een prioriteit in hun relatie te zien voelen zich vaak meer met elkaar verbonden. Wanneer stellen ervoor kiezen om regelmatig seks te hebben dan versterkt dit hun intieme band en daardoor de relatie. Wanneer je seks plant of besluit om seks te hebben dan doet dit niets af aan de ervaring. Het geeft alleen maar aan dat je als partners samen wilt werken aan je relatie.

Onthoud dat iedereen anders is en dat het normaal is om in sommige periodes wat minder seks te hebben. Zolang er maar goede communicatie en bereidheid om er samen uit te komen is kan een relatie veel aan. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?