Gezondheid Kinderen

De voordelen van yoga voor kinderen

De voordelen van yoga voor kinderen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

ordI love yoga! Sinds een aantal jaar doe ik aan yoga en ik vind het heerlijk. Geluk is ook dat er in mijn woonplaats een fijne yogastudio met een fijne yogajuf is. Een uurtje yoga betekent voor mij een uurtje puur en alleen met mijzelf bezig zijn. Focussen op mijn lichaam en ademhaling en zo min mogelijk bezig zijn met mijn geest. Tegen de tijd dat het tijd voor de savasana (eindontspanning) is en ik met een dekentje languit op mijn mat lig, ben ik ultiem relaxt en gelukkig ☺.

Yoga voor kinderen
Omdat ik yoga zo fijn vindt, ben ik me ook eens gaan verdiepen in de voordelen van yoga voor kinderen. Want als het goed voor mij is, waarom dan ook niet voor mijn kinderen? We hebben het misschien niet altijd zo goed in de gaten, maar kinderen krijgen vanaf een heel jonge leeftijd al te maken met emotionele, sociale en fysieke uitdagingen of conflicten. Ze krijgen te maken met tal van afleidingen, verleidingen, overstimulatie en groepsdruk. Een gezonde geest in een gezond lichaam is daarom erg belangrijk. En yoga kan daarbij helpen!

Want wat zijn nu de voordelen van yoga voor kinderen?

Yoga vergroot de fysieke flexibiliteit en kracht van kinderen
Door yoga te beoefenen zijn kinderen op een gezonde manier met hun lichaam bezig. Door de verschillende yogahoudingen worden spieren gerekt en versterkt. Ook spieren die ze wellicht niet zo vaak gebruiken. Flexibele en sterke spieren zijn dus het resultaat.

Yoga zorgt er ook voor dat kinderen een gezond bewustzijn van hun lichaam, en hoe het functioneert, krijgen. Het leert kinderen hun lichaam te waarderen en respecteren.

Yoga helpt belangrijke principes te versterken
Principes als empathie, dankbaarheid, zelfdiscipline, gulheid, mindfulness en compassie staan centraal in yoga. Door het beoefenen van yoga krijgen kinderen deze principes nog eens extra mee.

Yoga verbetert balans en coördinatie
Balans is een belangrijk element van yoga. Houdingen waarin gebalanceerd wordt versterken zowel de fysieke als mentale balans van een kind. Kinderen leren namelijk dat als ze kalm blijven en het steeds opnieuw proberen, ze uiteindelijk de balans zullen vinden.

Coördinatie is daarnaast sterk verbonden met balans. Het oefenen van balanshoudingen zorgt voor een betere coördinatie.

Yoga bevordert bewustzijn, focus en concentratie
Het beoefenen van de verschillende yogahoudingen, gecombineerd met diepe en gecontroleerde ademhaling, leert kinderen hun geest te kalmeren en leeg te maken en zich alleen op de houding te focussen. Ook in het dagelijkse leven wordt daarmee meer bewustzijn gecreëerd en zijn kinderen beter in staat zich te focussen en te concentreren.

Yoga vergroot het zelfvertrouwen en verbetert het zelfbeeld
Yoga leert kinderen vol te houden, geduldig te zijn en naar een doel toe te werken. Als het een kind lukt om een bepaalde houding te bereiken, wordt daardoor zijn zelfvertrouwen vergroot.

Daarnaast wordt yoga zonder competitie-element beoefent. Er is geen goed of fout. Kinderen zijn dus zonder de druk van presteren in beweging. Ook dit is goed voor hun zelfvertrouwen.

Yoga vergroot het inlevingsvermogen en helpt eigen kwaliteiten te ontdekken en ontwikkelen
Veel yogahoudingen zijn gebaseerd op dingen die in de natuur voorkomen: hond, kat, vlinder, boom, berg, maan etc. Door het imiteren van dingen die in de natuur voorkomen krijgen kinderen de kans om zich verplaatsen in andere wezens met hun bijbehorende kwaliteiten. Ze voelen zich op dat moment zo sterk als een leeuw, zo lenig als een kat en zo standvastig als een berg. Kwaliteiten die ze ook in hun dagelijkse leven kunnen toepassen.

Yoga vermindert stress
Door bewust met het lichaam bezig te zijn, gezond in beweging te zijn en meditatie- en ademhalingsoefeningen te doen, helpt yoga kinderen te ontspannen en kalmer te worden, waardoor stress wordt verminderd.

Yoga voor heel jonge kinderen
Mijn kinderen zijn nog klein. Ze zullen nog niet in staat zijn de ‘echte’ yogahoudingen te doen, ademhalingsoefeningen te doen of te mediteren. Toch kunnen ook heel jonge kinderen al met yoga beginnen. Ik heb zelf de peuteryogakaarten van Helen Purperhart gekocht. Dat zijn kaartjes met een foto van bijvoorbeeld een tijger erop en een tekening met tekst van de oefening die daarbij hoort:  “Je ligt op je buik. Schuif op je onderarmen en benen naar voren. Grom als een tijger.” Ook staat er op het kaartje een suggestie voor een bijbehorende liedje en boek. Erg leuk om te doen!

Je kunt ook kijken of er bij jou in de buurt peuter- of kleuteryoga wordt gegeven. Of misschien wel ouder-kindyoga. Dan kun je yoga samen beleven! Veel plezier!

www.zensible.nl

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie