Gezondheid

De oorzaak en oplossing tegen wallen onder je ogen

Heb je het idee dat je er altijd moe uitziet dan komt dit waarschijnlijk door wallen onder je ogen. Hoe wallen onder je ogen kunnen ontstaan en wat je er tegen kunt doen leggen wij hier uit.

Voordat wij dieper ingaan op de oorzaken van wallen is het belangrijk te definiëren wat wallen eigenlijk zijn. De huid onder je ogen is dun en er zit nauwelijks vet of bindweefsel. Invloeden van binnen- of buitenaf zijn daarom extra snel te zien onder je ogen, vaak resulterend in een vermoeide blik. Veelal worden wallen gezien als:

  • Donkere kringen
  • Een leegte onder de ogen
  • Vochtzakjes 
  • Overtollige huid 

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende problemen rondom wallen onder de ogen en per probleem een passende oplossing. 

  1. Donkere kringen door een dunne huid:
    De huid onder je ogen is, in vergelijking tot de rest van je huid, extreem dun. Is de huid onder jouw ogen nog net iets dunner dan gemiddeld dan kunnen er bloedvaatjes door de huid heen schemeren. Dit laat een blauw/paarse waas onder de ogen zien. Hoe ouder we worden hoe dunner de huid wordt waardoor de donkere kringen in de loop der jaren kunnen verergeren. De beste oplossing voor donkere kringen onder je ogen door een dunne huid is camoufleren met make-up. Een ademende waterbestendige camouflage van bijvoorbeeld Lycogel is een goede oplossing voor dit probleem. 
  1. Donkere kringen door hyperpigmentatie:
    Als je teveel pigment onder je ogen hebt kunnen er donkere kringen onder je ogen ontstaan. Als je last hebt van overmatige pigmentaanmaak is het verstandig om UV licht zoveel mogelijk te vermijden, dit zorgt er namelijk voor dat het pigment nog erger kan worden. Het is daarom aan te raden om altijd zonnefactor onder je ogen aan te brengen, zo kunnen de donkere kringen niet verergeren. Hyperpigmentatie kan kan helaas niet worden tegengegaan het is in veel gevallen erfelijk, wel kan het door bijvoorbeeld een laserbehandeling worden verminderd. Door middel van laser wordt het dieperliggende pigment aan de hand van het vergruizing effect verminderd zonder de opperhuid aan te tasten. Belangrijk is dat je je goed laat informeren welke laser geschikt is om pigment onder de ogen te verminderen er zijn namelijk enorm veel soorten lasers op de markt.
  2. Donkere kringen door een ongezonde levensstijl
    Ook kunnen donkere kringen onder je ogen ontstaan door te weinig slaap, ongezonde voeding, overmatige blootstelling aan LED-schermen, roken en alcohol- en/of drugsgebruik. Donkere kringen als gevolg van een ongezonde levensstijl verdwijnen vaak na een verandering in je huidige patroon. 
  1. Donkere kringen door de botstructuur
    De vorm van je schedel bepaalt hoe diep jouw oogkassen liggen. Mensen met diepliggende oogkassen hebben vaker donkere kringen onder hun ogen. De botstructuur kenmerkt zich door een leegte net onder de ogen. Dit kan leiden tot een schaduweffect, hierdoor lijkt het alsof de huid onder de ogen donkerder is maar eigenlijk is het schijn. Een passende oplossing voor dit probleem is het opvullen van de leegte onder de ogen waardoor de schaduw wegvalt. Wallen onder de ogen opvullen gebeurt met een hyaluronzuur filler. De duurzaamheid van een filler is ongeveer 12 maanden. Een filler behandeling tegen wallen onder de ogen dient deskundig te worden uitgevoerd door een BIG-geregistreerde arts.
  2. Vochtzakjes onder de ogen
    Ook vochtzakjes onder je ogen kunnen jou er vermoeid uit laten zien. Vocht onder je ogen kan verschillende oorzaken hebben, denk aan een te hoge zoutinname of allergieën. ‘s Ochtend hebben we bijna allemaal te maken met meer vocht onder de ogen. Door het slapen is het vocht opgehoopt, door overdag te knipperen neemt het vocht langzamerhand af. Een lichte massage onder je ogen kan de bloedcirculatie bevorderen en het vocht laten afnemen.

Overtollige huid onder je ogen
Door het natuurlijke verouderingsproces kan de huid onder de ogen gaan hangen. Bij de één gebeurt dit meer dan bij de ander. Overtollige huid kan worden weggehaald door een incisie net onder de wimperrand te maken, ook wel een onderooglidcorrectie genoemd. Naast huid kan er ook een teveel aan vet onder de ogen worden verwijderd. Na het herstel is de vermoeide uitstraling verdwenen.