Bewegen Gezondheid

Dankzij deze hardloop-tips verbeter jij je mentale gezondheid na je run nog meer

hardloop-tips

Vaak zien we sporten als iets om onze fysieke gezondheid een boost te geven, maar de mentale effecten van sport zijn ook enorm. Sporten kan helpen tegen depressie, angsten, stress en het verbetert bijna elk proces van je lichaam. Daarom is het ook zo goed om te weten dat elke hardloopsessie, hoe kort dan ook, stukken beter is dan helemaal niet hardlopen als het gaat om het bestrijden van depressie en angsten. Sommige hardloopsessies zijn misschien wel effectiever dan andere als het gaat om je mentale gezondheid, daarom vind je hier wat tips die je kunnen helpen om zo veel mogelijk voordeel uit je hardloopsessie te halen. 

Vermijd de alles of niets gedachte: onthoud dat de beste hardloopsessie de sessie is die je uiteindelijk echt doet
De meeste studies zien een significante verbetering van je stemming na een hardloopsessie van 30 minuten. En de verbeteringen in je gemoedstoestand hebben de neiging om langer aan te houden wanneer je ook een langere hardloopsessie hebt gehad. Maar 20 minuten hardlopen is stukken beter dan helemaal niet hardlopen. Vermijd daarom de ‘alles of niets’ houding waarbij je denkt dat je minimaal 20 minuten of minimaal 5 km moet hardlopen voordat je sessie iets voorstelt. Het aller belangrijkste is dat je gaat en je kunt tijdens het hardlopen zelf bepalen of je langer of minder lang gaat. 

Ren op het tempo waar jij je op dat moment goed bij voelt
Onderzoek toont aan dat de grootste verbetering in je stemming voortkomt uit gematigd intensieve workouts. Wat bij hardlopen dus betekent dat jij op een tempo loopt waarbij jij je goed voelt. Natuurlijk is het soms goed om doelen te stellen en hier voor te gaan, maar geef je zelf ook toestemming om het rustiger aan te doen, vooral op dagen dat je het al wat zwaarder hebt. Het kan ook prettig zijn om een hardloopschema te downloaden. Dit geeft een fijne leidraad, terwijl jij bepaalt wat op dat moment goed voor je voelt. 

Loop zo veel mogelijk in de natuur hard en kies leuke routes
Mensen noteren een grotere verbetering in hun stemming (zich kalmer voelen, minder gestrest en minder angstig of depressief) wanneer ze buiten in de natuur hardlopen in vergelijking met bebouwde plekken waar veel mensen zijn. Kies daarom je hardlooproute bewust en probeer routes te kiezen met zo min mogelijk verkeer. Vergeet ook niet om goede hardloopschoenen te dragen, vooral als je in de natuur loopt en op verschillende soorten ondergrond loopt zijn goede schoenen een must.

Zorg voor een vast hardloop moment en houd je hieraan
Plan dit moment wanneer je vaak de meeste motivatie hebt. Veel hardlopers met mentale problemen vinden het fijn om in de ochtend te gaan zodat hun stemming hier de rest van de dag baat bij heeft. 

Bedenk van te voren wat je uit je hardloopsessie wilt halen
Als je de optie hebt om alleen te rennen of met een hardloopmaatje dan is het goed om van te voren te bedenken hoe jij je die dag voelt. Alleen hardlopen is fijn wanneer je wilt nadenken. Een hardloopsessie alleen is waarschijnlijk ook het fijnste wanneer je een drukke dag hebt gehad en jij je hoofd leeg wilt maken. Maar een sessie met anderen kan je helpen om je zinnen te verzetten en je interne monoloog te stoppen. En wanneer je moeite hebt om überhaupt die eerste stap te zetten, dan zijn hardloopmaatjes een uitkomst om je aan het lopen te krijgen.