Bewegen

Draagt elektrisch fietsen ook bij aan een betere gezondheid?

Draagt elektrisch fietsen ook bij aan een betere gezondheid?

Bewegen is gezond. Dat weten we allemaal. Ook fietsen draagt bij aan een betere gezondheid en een goede conditie. Wanneer we denken aan fietsen voor de gezondheid, dan denken we al snel aan een traditionele fiets zonder trapondersteuning. Toch zie je vandaag de dag heel veel elektrische fietsen op de weg. Bij alle leeftijden. Van tieners tot senioren. Maar biedt zo’n elektrische fiets eigenlijk ook wel voordelen voor de gezondheid? Of is een fiets elektrisch enkel een goede manier om je te verplaatsen, maar moet je voor het echte fysieke werk toch weer aan de bak met een traditionele fiets? Je leest het hier! 

Elektrische fiets belangrijk om in beweging te blijven 
Niets van dit hierboven is natuurlijk waar. Oké, met een traditionele fiets zonder trapondersteuning moet je inderdaad zelf meer fysieke inspanning leveren. Maar dat betekent niet dat je bij een elektrische fiets helemaal niets meer hoeft te doen. Sterker nog, een elektrische fiets gebleken om mensen in beweging te houden. 

Om in beweging te kunnen blijven, moet men immers wel aangetrokken worden door de fiets. Helaas kiezen steeds meer mensen voor de auto. Dit is simpelweg praktischer en sneller. Een elektrische fiets maakt fietsen weer leuk. Bovendien wordt het maken van langere ritten zo ook een klein feestje. En bij het fietsen verbrand je hoe dan ook meer calorieën dan wanneer je in de auto plaatsneemt of met de scooter en brommer naar het werk gaat. Kleine bewegingsmomenten die groot verschil maken gedurende de dag. 

Wist je dat je ook nog eens zelf kunt bepalen hoe hoog je de trapondersteuning zet? Wanneer je jezelf dus meer wilt uitdagen, kies je er gewoon voor om de trapondersteuning te verlagen. Op die manier word je enkel licht ondersteund door de motor, maar doe je zelf nog altijd het meest werk. 

Dankzij de elektrische fiets zijn meer mensen geïnteresseerd om er weer lekker op uit te gaan en op de fiets te stappen, waardoor zij hoe dan ook meer zullen bewegen dan anders. Trapondersteuning of niet. 

Minder autoverkeer 
Een elektrische fiets draagt niet alleen bij aan de gezondheid, maar ook aan het milieu. Dankzij de elektrische fietsen is het namelijk aantrekkelijker geworden om de auto te laten staan. Er zijn zelfs gezinnen die hun tweede auto hebben weggedaan en hiervoor in de plaats de fiets hebben gepakt. Dat is goed om extra te kunnen bewegen, maar zorgt ook voor veel minder verkeer. 

Bovendien bespaart dit jou ook nog eens heel veel extra stress. Met de fiets hoef je immers niet meer op zoek naar een parkeerplek. Je staat niet meer in ellenlange files en voelt je heerlijk fit als je op je werk aankomt. In drukke steden ben je soms zelfs sneller met de elektrische fiets, dan met de auto. 

Wist je dat er tegenwoordig ook vaak een elektrische fiets aanbieding te vinden is? Op die manier wordt elektrisch rijden betaalbaar voor iedereen. 

Meer in de buitenlucht 
Mensen komen over het algemeen veel te weinig buiten. Zeker gedurende de wintermaanden. Dit heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Zo slaapt men slechter, maken ze minder vitamine-D aan en voelen ze zich door het gebrek aan natuurlijk daglicht een stuk minder fit. Dankzij de elektrische fiets geniet je voortaan veel meer van de buitenlucht.