Gezondheid

De beste tips tegen krampen en andere ongemakken tijdens je menstruatie

Lily Cup Compact

Je menstruatie is vaak geen feestje, zo heeft 40 tot 70% van de menstruerende vrouwen last van pijn tijdens menstruatie: van hoofdpijn, rugpijn of zeurende buikpijn tot heftige krampen. Maar niet alleen pijn is vervelend, ook zwaar vloeien of stemmingswisselingen kunnen het ons vrouwen lastig maken tijdens onze menstruatie.

Waarom sommige vrouwen meer last hebben van hun menstruatie dan anderen is voor de artsen nog een raadsel, maar één ding is duidelijk: het kan ongemakkelijk zijn. Daarom hebben wij in samenwerking met INTIMINA enkele tips voor je op een rij gezet die je menstruatie wat minder ongemakkelijk kunnen maken. INTIMINA is een Zweeds merk wat een volledige range producten aanbiedt welke zich volledig focust op de intieme gezondheid van vrouwen. 

Hieronder vind je onze tips:

1 Vitamine E
Vitamine E staat bekend als een progesteron booster. Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, dat samen met oestrogeen verantwoordelijk is voor het reguleren van je menstruatiecyclus. Als je progesteron laag is dan kan dit ervoor zorgen dat je meer last hebt van klachten tijdens je menstruatie. Zonnebloempitjes, amandelen, avocado’s en zalm zijn allemaal rijk aan vitamine E, maar je kunt ook een paar dagen voor je menstruatie vitamine E supplementen nemen. Hierdoor zorg je ervoor dat je krampen minder heftig zijn.

2 Eiwitten
Volgens de Traditionele Chinese Wetenschap (TCM) worden pijnlijke menstruaties geassocieerd met chi (wat staat voor levensenergie) en energie wat niet goed genoeg door je lichaam stroomt. Dit kan invloed hebben op je spijsvertering. Daarom raadt TCM aan om de week voor je menstruatie koude voeding te vermijden en juist meer proteïne te nemen. Producten als kip, vis, eieren en kwark verhogen je chi. 

3 Menstruatieproducten
Naast het feit dat we fysiek en mentaal ongemak kunnen ervaren wanneer we ongesteld zijn is het ook gewoon zo dat we vloeien en dat we hier een goede oplossing voor moeten vinden. INTIMINA helpt ons hierbij en één van hun producten is de Lily Cup Compact, een menstruatiecup die je menstruatieperiode zeker makkelijker kan maken. 

De Lily Cup Compact kun je 8 uur achter elkaar dragen, wat betekent dat je 8 uur lang verlost bent van het gedoe rondom het wisselen van je menstruatieproducten. Daarnaast is het gemaakt van siliconen van 100% medische kwaliteit, gebruiksvriendelijk en herbruikbaar, dus beter voor het milieu. Een vrouw gooit namelijk tijdens haar leven ongeveer haar eigen lichaamsgewicht aan menstruatieproducten bij het afval.

Ik heb de Lily Cup Compact zelf ook getest en ik vind het heel fijn. Het scheelt zo veel gedoe en ik ben nog nooit doorgelekt. Echt een aanrader om eens te proberen!  

Lily Cup Compact
De Lily Cup Compleet kun je eenvoudig opbergen komt met een handig opbergdoosje

4 Beweging
Sporten is vaak wel het laatste waar je aan denkt als je menstrueert, maar bewegen is wel iets wat echt kan helpen als jij je snel beter wilt voelen. Wandelen, yoga of rustig zwemmen kunnen ervoor zorgen dat de energie weer door je lijf gaat stromen waardoor je klachten afnemen. 

5 Magnesium
Dit ‘wondermiddel’ speelt een belangrijke rol in veel aspecten van je lichaam. Magnesium helpt je om je spieren te ontspannen, inclusief je baarmoeder. Hierdoor kunnen je vervelende krampen significant verminderen. En behalve wanneer je dagelijks multivitaminen slikt krijg je waarschijnlijk niet voldoende magnesium binnen. Het is het dus zeker waard om je eens voor te laten lichten over de verschillende type supplementen die speciaal gemaakt zijn om je spieren te laten ontspannen. 

6 Wees lief voor jezelf
Selfcare is altijd belangrijk, maar tijdens je menstruatie helemaal. Neem een warm bad of een warme douche en laat de warmte je spieren ontspannen. Kruip met een warme kruik op de bank met een dekentje en een goed boek en laat de spanningen uit je lijf glijden. Wanneer je lichaam ontspannen is zul je merken dat de pijn minder intens is. 

Voor meer informatie over vrouwelijke intieme gezondheid kun je ook een kijkje nemen op intimina.com/blog. Hier vind je verschillende artikelen over onder andere menstruatie, zwangerschap, intieme hygiëne en de overgang. 

Wil je de Lily Cup Compact zelf eens proberen? Ga naar intimina.com om deze te bestellen.

Ik ben er trots op te vermelden dat dit artikel tot stand is gekomen in samenwerking met INTIMINA.