Geluk

Hoe praten over sterven ons leven nu mooier kan maken

Hoe praten over sterven ons leven nu mooier kan maken

Praten over de dood of over sterven is iets wat we liever niet doen. Terwijl in het verleden families veel meer gewend waren om met de dood om te gaan. Sterven gebeurde thuis, in het eigen dorp. Tegenwoordig is sterven iets waar we vaak huiverig tegenover staan. Wij vermijden het maar al te graag. Toch is de dood in ieders leven aanwezig. Je kunt het niet wegdenken en er over zwijgen heeft geen zin. Daarnaast is het zo dat wanneer we praten over sterven dit onze tijd hier op aarde juist kan verbeteren. Geboren worden, opgroeien, ouder worden, sterven. Het is de loop van het leven. Hoe gaan wij om met sterven en sterfelijkheid? 

Hieronder drie redenen om er wel samen over te praten:

1 Rust in hoofd en hart
Bijna de helft van de Nederlanders heeft angst om te sterven. Ze stoppen het nadenken hierover ver weg en vinden het moeilijk om erover te praten. Zelfs met de meest dierbaren om hen heen. Meestal omdat ze niet weten wat er gebeurt tijdens het stervensproces. Dat tekort aan kennis maakt de angst alleen maar groter. Gevolg: de kwaliteit van leven komt onder druk te staan. Sterven is, op een andere manier natuurlijk, net zo ingrijpend als geboren worden. Je gaat een nieuwe, onbekende fase in. Maar gelukkig weten we als mensheid door de eeuwen heen veel over het stervensproces. Die oude kennis, over zowel de lichamelijke als emotionele, mentale en spirituele aspecten, kan helpen om je eigen levenseinde of dat van een naaste beter te begrijpen. Ook recente inzichten dragen daaraan bij. Zo kan de angst voor sterven plaatsmaken voor vertrouwen. En vertrouwen heeft alles te maken met je overgeven aan het onvermijdelijke. Kortom: acceptatie. Dat betekent een grote verlichting, en rust in hoofd en hart.

2 Genieten van de kleine momenten van het leven
Je eigen sterfelijkheid onder ogen zien, maakt je ervan bewust dat het leven niet eeuwig duurt en helpt je het leven te waarderen. Het zien van een mooie zonsondergang, een mooie bloem of het genieten van een goed gesprek. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je angstig door het leven gaat, maar weten dat het leven kostbaar is helpt je om te genieten van het nu. Lees dan ook het aangrijpende verhaal ‘Aan de hand van een patiënt’, over leven met sterven op de site van het Landelijk Expertisecentrum Sterven : landelijkexpertisecentrumsterven.nl/aan-de-hand-van-de-patient/

3 Intieme en waardevolle momenten met je dierbaren
Praten over sterven kan een uitdaging zijn, er is een reden dat dit onderwerp niet dagelijks aan de keukentafel wordt besproken. Maar door deze conversatie wel te beginnen kunnen er mooie en intieme gesprekken ontstaan. Zie hier een prachtig verhaal van Irène Kaigetsu Bakker met een bemoedigend einde ‘Elke dag een goede dag’. :

Het Landelijk Expertisecentrum Sterven zet zich in voor een stervenscultuur in Nederland gebaseerd op inzicht en vertrouwen. Zij wil het onderwerp sterven uit de taboesfeer halen en zegt: “Onze collectieve angst maakt dat we onvoorbereid zijn op het moment dat we met ziekte en dood worden geconfronteerd. En ons onvermogen wakkert de angst alleen maar aan.” Volgens het Expertisecentrum is het zo dat wanneer we de weerstand tegen sterven laten varen en het hele leven, met hoogte- en dieptepunten en met teleurstelling en succes, omarmen we een stuk gelukkiger leven: minder angstig en krampachtig, meer open en bewust.

Daarom brengen zij het magazine DREMPEL uit. Een magazine over leven met sterven. Een magazine met prachtige verhalen en artikelen die inspiratie, wijsheid en troost brengen. Zeker de moeite waard om eens te lezen. Maar ook de website van het centrum is de moeite waard. De blogs die je er vindt zijn super interessant en inspirerend. Echt een aanrader. Want sterven is geen makkelijk onderwerp, maar de manier waarop dit onderwerp door het Landelijk Expertisecentrum Sterven wordt besproken is inspirerend.

Ik ben er trots op te vermelden dat dit artikel tot stand is gekomen in samenwerking met het Landelijk Expertisecentrum Sterven

Meer lezen? Bestel DREMPEL magazine over leven met sterven . De kortingscode DREMPEL2122 geeft je 10% korting. Je betaalt geen 13,95 maar 12,56 (incl verzendkosten)

Ik ben er trots op te vermelden dat dit artikel tot stand is gekomen in samenwerking met het Landelijk Expertise Centrum Sterven.