Communicatie is een uitdaging voor iedereen, de ene keer gaat het je makkelijker af dan de andere keer. Maar vooral in relaties blijft communicatie een uitdaging. Gelukkig zijn er bepaalde stappen die iedereen kan nemen om ervoor te zorgen dat onze boodschap goed wordt ontvangen en begrepen. Daarom lees je onderstaand 5 stappen om een goede communicatie tussen jou en je partner te bewerkstelligen.
1 Je partner kan geen gedachten lezen
Mensen nemen vaak aan dat hun partner weet wat hij of zij denkt, voelt of weet. Komt dit je bekend voor? Heb jij ook wel eens gedacht: Als mijn partner echt van me zou houden dan zou hij/zij ………. (vul maar in)?
Om ervoor te zorgen dat je de liefde krijgt die je nodig hebt in een relatie, kun je het beste jouw ‘liefdestaal’ met je partner delen. En dit kun je het beste doen door gewoon tegen hem te zeggen wat je nodig hebt. Want mensen kunnen nu eenmaal geen gedachten lezen.
Het kan best moeilijk zijn om tegen je partner te kunnen zeggen wat jij nodig hebt. Misschien voel jij je wel het meest geliefd als jij vaak wordt geknuffeld en vastgehouden. Of misschien voel jij je wel geliefd als je partner dingen rondom het huis voor je doet. Maar het wel belangrijk om dit aan te geven, het is het waard!
2 Help je partner
Wanneer jij aan je partner hebt duidelijk gemaakt wat jouw verlangens en behoeftes zijn om je geliefd te voelen betekent dit niet dat hij of zij dit in één keer begrijpt. Help hem jou te begrijpen. Heb geen kritiek als hij niet direct doet wat jij wilt. En blijf deze kritiek zeker niet benoemen: “Hij zou nu toch moeten weten dat…” of “Ik heb het hem al 100 keer verteld..”. Herhaling en daarbij geduld is belangrijk.
3 Kijk eerlijk naar jezelf
Merk je dat je veel nadenkt over het gedrag van je partner? Dat je maar blijft evalueren in je hoofd en dat je dingen vaak heel persoonlijk opvat? Is het mogelijk dat jij jouw behoeftes niet zo duidelijk hebt kenbaar gemaakt als jij denkt? Of misschien is het goed om wat meer geduld op te brengen. Wellicht is het goed om je verwachtingen wat bij te stellen. Alleen jij weet of dit zo is, door heel eerlijk naar jezelf en je partner te kijken.
4 Krijg duidelijkheid over wat je partner belangrijk vindt
Hoewel jij misschien aanneemt dat je partner zich op dezelfde manier geliefd wilt voelen als jij, hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Je partner heeft zijn eigen kijk op dingen en ziet dingen vanuit zijn perspectief. Doe daarom moeite om erachter te komen hoe jouw partner zich geliefd voelt, kom erachter wat zijn verlangens en behoeftes zijn. En blijf dit doen gedurende jullie relatie. Want mensen groeien en veranderen na verloop van tijd. Dus behoeftes en verlangens kunnen ook veranderen.
5 Realiseer je dat het altijd geven en nemen is
Als jij aanneemt dat het niet uitmaakt hoeveel jij geeft en dat je wat je geeft ook weer terugkrijgt dan kan dit uitdraaien op een teleurstelling. Want geven en nemen moeten gelijk opgaan. Het is belangrijk om ook te kunnen nemen in een relatie. Sommige vrouwen denken dat wanneer zij maar geven en geven, dit vanzelf terug komt. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn, dus blijf in het oog houden dat een relatie gelijkwaardig dient te zijn.