Gezondheid

Ga naar buiten! De natuur is gezond voor je geest.

De krachtige eigenschappen van iemand met een burn-out

Een strand- of boswandeling, heerlijk kan het zijn. Of zelfs ’s avonds een rondje lopen kan je al weer stukken beter laten voelen. Is ‘buiten’ zijn dan echt zo goed voor je?  Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent of uit welke cultuur je komt, de meeste mensen vinden de natuur prettig en rustgevend. In een studie, aangehaald in het boek Healing Gardens, kwam naar voren dat wanneer mensen de behoefte hebben om zich terug te trekken meer dan twee derde dit het liefst doet in de natuur.

De natuur (en zelfs het kijken naar natuurfilms) vermindert boosheid, angst, stress en verhoogt aangename gevoelens. Wanneer je in de natuur bent voel je je niet alleen emotioneel beter maar het draagt ook bij aan je fysieke welzijn. Omdat het je hartslag en bloeddruk verlaagt en het vermindert de productie van stresshormonen. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs de aanwezigheid van planten in ziekenhuizen, kantoren en scholen een aanzienlijke invloed heeft op stress en angstgevoelens.

De mens is vanuit de oertijd genetisch geprogrammeerd om geboeid te zijn door bomen, planten, water en andere natuurelementen. Hierdoor zijn we goed in staat om onszelf in de natuur af te leiden van onze pijn en ongemakken.

Dit is mooi aangetoond in een, inmiddels klassieke, studie van patiënten die een galblaasoperatie hadden gehad. De ene helft van de patiënten had uitzicht op bomen en de andere had uitzicht op een muur. Volgens de arts die het onderzoek uitvoerde ‘Robert Urlich’ konden de patiënten die uitzicht hadden op de natuur beter tegen de pijn, bleken ze minder complicaties te hebben en hoefden ze minder lang in het ziekenhuis te blijven.

Uit een studie van uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Essex en gepubliceerd door Mind kwam naar voren dat 71% van de mensen die deelnamen aan een wandeling in de natuur zich minder depressief voelde dan voor de wandeling. De onderzoekers vergeleken het effect met een controle groep die een wandeling in een winkelcentrum maakten. Slecht 45% van deze wandelaars voelden zich beter na deze wandeling en 22% voelde zich juist depressiever door deze winkelcentrumwandeling.

Uit een andere studie gepubliceerd in 2010 in het Journal of Environmental Psychology bleek dat 20 minuten per dag in de buitenlucht je al stukken energieker kan laten voelen. “Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich vitaal voelen niet alleen meer energie hebben maar dat ze ook beter bestand zijn tegen lichamelijke ziekten,” Aldus Richard Ryan, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Rochester en een auteur van de studie uit 2010.

Bewijs genoeg dus! Ga lekker naar buiten alleen, samen met je partner of met je kinderen en geniet!

Medical daily
Taking Charge