Geluk

Column Josine: Jezelf zijn

jezelf zijn

Ik dacht dat ik al goed op weg was, dat ik al best vaak mezelf ben. En dat is op zich ook zo, als je kijkt naar de dingen die ik doe. Ik ben met Herhealth.nl mijn eigen weg ingeslagen, welke mening mensen er ook over hebben, mij maakt het niet uit. Ik ben trots op de site en op de volgers van Herhealth.nl. Vrouwen en mannen die net als ik soms worstelen met aspecten van het leven of die openstaan voor persoonlijke groei en andere inzichten.

Maar ik ben er nog niet. Ik ben nog niet altijd mezelf en daar baal ik van. Ik merk dat ik soms nog steeds meelach om dingen die ik eigenlijk totaal niet grappig vindt. Dat ik dingen soms over me heen laat komen over mezelf of dat ik dingen over me heen laat komen over de mensen van wie ik houd.

Momenten waarbij ik het even niet zo goed weet, met mijn mond vol tanden sta en geen idee heb hoe ik moet reageren en waar ik ’s avonds in bed, de volgende dag, de week erna of zelfs maanden erna nog steeds aan denk. Omdat ik mezelf niet durfde uit te spreken. Omdat ik in een gesprek meelachte met een stomme bullebak om iets wat niet grappig was of omdat ik niet voor mezelf of iemand anders opkwam.

Daar baal ik dus van! Natuurlijk willen we allemaal aardig gevonden worden, dat is onze natuur. We zijn kuddedieren en één van de redenen dat wij het als mens zo lang hebben volhouden is omdat we in de tijd dat wilde dieren nog bedreigingen vormden samen als groepen leefden. Dus het is onze natuur, onze manier om te overleven, om graag bij de groep willen horen en om geaccepteerd te worden. Maar we hoeven niet altijd alles te accepteren, te slikken want sommige grapjes zijn ongepast, zijn te snel of zijn gewoon niet grappig. Sommige opmerkingen zijn gewoonweg bot en sommige vragen hoor je niet te stellen aan mensen.

Dus dat is mijn goede voornemen voor 2018, proberen om nog meer mezelf te zijn. No worries, ik word echt geen zeikerd die niet meer tegen een geintje kan :). Maar ik ga mezelf wel meer uitspreken! Dus alle ongevoelige bullebakken, alle mensen zonder een greintje empathie en alle valse krengen.. in 2018 krijg je de bal gewoon terug. En ik voel me nu al opgelucht!

Heb jij dat ook wel eens? Dat je achteraf denkt? Sh*t, waarom heb ik hier niet direct op gereageerd? Sta jij steviger in je schoenen en heb je tips voor mij en voor anderen die dit wel overkomt? Deel ze op Facebook, zo kunnen we elkaar helpen!