Geluk

Column: De 10 belangrijkste lessen die ik heb geleerd na 3 jaar Herhealth.nl

tips voor gezond en glanzend haar
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Ik kwam toevallig dit artikel tegen wat ik 4 jaar geleden schreef en eigenlijk klopt dit nog steeds. Daarom besloot ik het nog een keer met jullie te delen, want de inzichten zijn misschien niet alleen voor mij een mooie reminder…

Het is al weer een tijdje geleden dat het eerste artikel online kwam op Herhealth.nl. En wat vond ik het eng!! Ik was eigenlijk overal bang voor, bang voor nare reacties op social media, bang om me met mijn dyslectie überhaupt aan het schrijven te wagen en bang voor de meningen van anderen, maar wat ben ik blij dat ik de stap heb gezet!!

Natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt, maar ja zonder fouten te maken leer je niet. Onderstaand zie je een lijstje van de dingen die ik heb geleerd nu Herhealth.nl 3 jaar online staat:

1 Je intuïtie heeft altijd gelijk
Luister naar je gevoel en naar je instinct want ze kunnen je echt leiden in het leven. Voelt iets niet helemaal lekker, maar weet je niet waarom? Luister toch naar dat gevoel, uiteindelijk zul je zien dat je gevoel het toch bij het juiste eind had. En andersom kan dit ook, lijkt iets een gek idee maar heb jij het gevoel dat je het moet doen? Doen! Want je zult zien dat je achteraf blij bent dat je die keuze toen hebt gemaakt.

2 Durf op jezelf te vertrouwen
Niemand weet beter wat jij nodig hebt dan jij. Natuurlijk is het goed om advies te vragen, maar uiteindelijk bepaal jij hoe jij jouw leven wilt leiden. Heb het lef om je eigen koers te varen, het is misschien niet altijd de makkelijkste route, maar vaak wel de route waar je uiteindelijk het gelukkigst van wordt.

3 Jij bent goed zoals je bent
Je hoeft niet te veranderen, je bent precies goed zoals je bent. Jij bent uniek en dat is juist mooi en bijzonder. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent, je hoeft je niet aan te passen om leuk gevonden te worden. Wanneer jij je authentieke zelf bent dan komen de mensen die bij jou passen vanzelf op je pad. Ben je een drukke kletsmajoor? Helemaal goed! Ben je iemand die liever op de achtergrond blijft? Helemaal goed! Wanneer je merkt dat jij jezelf goed genoeg vindt en jezelf durft te zijn zul je merken dat de energie van het leven jouw kant op gaat stromen.

4 Neem de tijd
Neem de tijd voor het leven, voor je familie en vrienden, voor je geliefden en voor het realiseren van je dromen. Ons tempo ligt tegenwoordig zo ontzettend hoog, dat is bijna niet bij te benen. Probeer daarom eens de tijd voor het leven te nemen. Niet meer rennen en vliegen, maar bewust stil staan en genieten en dat is vaak best lastig. Maar door de tijd te nemen kun je weer met jezelf in contact komen en jezelf opladen voor nieuwe mooie dingen.

5 Heb vertrouwen
Dingen lopen zoals ze moeten lopen en heb vertrouwen in de uitkomst. Ook ik heb me in het begin een slag in de rondte gewerkt voor Herhealth.nl, tot dat ik dan weer helemaal uitgeput en huilend op de bank zat omdat ik het gevoel had dat ik weer was teruggevallen in mijn burn-out. Ik heb geleerd dat ik vertrouwen moet hebben en dat de dingen uiteindelijk heus wel op zijn plek vallen, maar dat ik niet alles kan sturen en controleren. Daarnaast hoeven dingen echt niet direct vandaag of morgen te gebeuren. Geduld is een schone zaak en als het vandaag niet meer lukt dan doen we het toch gewoon morgen.

6 Geloof in je eigen kracht
Iedereen heeft een mening en de meeste mensen zijn ook niet bang om die mening te uiten. Maar wanneer jij je van iedereen wat gaat aantrekken dan zie je door de bomen het bos niet meer. Als jij een bepaald doel voor ogen hebt  en een idee hebt over hoe je dit doel wilt bereiken, geloof dan in jezelf. Zoals eerder gezegd, advies is handig maar neem er uit mee wat je wilt en geloof verder in je eigen idee en gevoel.

7 De liefde komt vanzelf wanneer jij jezelf de moeite waard vindt
De liefde pffft, het heeft even geduurd voordat ik gelukkig was in de liefde. Ik heb het rijtje foute mannen wel gehad van leugenaars en players tot rasechte narcisten, maar ik weet nu dat wanneer jij genoeg liefde en respect voor jezelf hebt je zo’n foute man niet eens een kans geeft. Wanneer je echt van jezelf houdt dan weet je wat jij verdient en geef je een foute man niet nog een kans (of nog 3 kansen..) nee dan kies je voor jezelf omdat jij de moeite waard bent. En omdat je van jezelf houdt durf jij jezelf te zijn en dat is juist zo enorm aantrekkelijk. Dan duurt het misschien nog even voordat jij iemand hebt gevonden die echt bij jou past, maar geloof mij: die prins komt echt wel!

8 Gezond eten maakt echt verschil
Ik dacht altijd wel dat ik gezond at (soort van) en dat ik genoeg beweging kreeg, maar nu weet ik dat dit niet het geval was. Nu ik echt gezond eet en een aantal keer per week sport merk ik zo goed wat het verschil is. Ik heb geen pijn in mijn rug meer omdat mijn spieren veel sterker zijn geworden. Ik heb geen opblazen buik meer. En ik heb geen last meer van het prikkelbare darm syndroom, wat ben ik blij dat ik geen last meer heb van die krampen! Ik heb veel meer energie en voel me beter dan ooit daar mijn gezonde levensstijl. En met een gezonde levensstijl bedoel ik dat alles in balans is, dus ik geniet ook nog heerlijk van mijn witte wijntje of een lekker stuk chocolade als ik hier trek in heb.

9 Stress is echt niet goed voor een mens
Stress is zo slecht voor je en zo veel mensen staan tegenwoordig op hun werk onder zo veel stress. Dit is zo moeilijk en lastig om te keren, maar probeer goed voor jezelf te blijven zorgen als je zo’n drukke baan hebt. Probeer te mediteren, te sporten of aan yoga te doen wanneer je baan of je gezin veel van je vergen. Stress zorgt voor een slechte huid, rimpels en gezondheidsklachten. Ik begrijp dat je niet zomaar je stressvolle baan op kunt geven, maar denk wel eens goed na over welke mogelijkheden je nog meer hebt. Want je hebt maar 1 leven, haal hier het beste uit!

10 Geld en status zijn onbelangrijk
Het maakt echt niet uit in wat voor auto je rijdt, in wat voor huis je woont of waar je naar toe gaat op vakantie. Als je maar doet wat jou gelukkig maakt. Je elke dag kapot werken voor je mooie auto of je grote huis geeft echt geen geluk. Geluk komt voort uit mooie momenten. De momenten waarop je samen bent met je familie, je geliefde of je vrienden. De momenten waarop je geniet van de mooie natuur en de rust. Leef voor die momenten in plaats van het aanzien wat je denkt te krijgen wanneer je in de laatste kleding trends gehuld bent.

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?