Gezondheid

Beperk het smartphone gebruik thuis en op vakantie 

Beperk het smartphone gebruik thuis en op vakantie

Helaas kunnen we het niet ontkennen: we worden allemaal aangetrokken door onze smartphones. Je zou bijna kunnen zeggen dat we verslaafd zijn. Het is ook niet gek. Na jaren van onderzoek weten bedrijven als Snapchat, Google en Facebook precies hoe ze ons moeten aanmoedigen om eindeloos op onze telefoons te kijken. Het is zelfs zo extreem dat de gemiddelde Nederlander zo’n 50 volledige dagen per jaar op zijn of haar telefoon zit te kijken.

Je telefoonverslaving zorgt voor meer stress

De wetenschap koppelt stress steeds vaker aan smartphones. Zo voerden Deense onderzoekers in 2015 een onderzoek uit naar het gebruik van sociale media. De 1.100 proefpersonen die een week geen Facebook mochten gebruiken werden gelukkiger en minder gestrest. Andere onderzoekers uit Canada hebben aangetoond dat teveel e-mail (en tegenwoordig Whatsapp) checken ook kan leiden tot stress. De proefpersonen die maar drie keer per dag hun inbox mochten checken waren na twee weken significant minder gestrest dan in de periode ervoor.

De meeste apps geven tegenwoordig aan dat er nieuwe meldingen zijn om te bekijken. Ons brein raakt hier getriggerd door waardoor er nieuwsgierigheid wordt gecreëerd. Laat het nou net zo zijn dat de meeste mensen niet zo goed met nieuwsgierigheid om kunnen gaan. We gaan dus toch eventjes kijken, hierdoor zijn de hersenen continu aan het werk waardoor er mentale vermoeidheid ontstaat. 

Een simpele maar effectieve manier om deze prikkel tegen te gaan is het kiezen voor de juiste telefoon accessoires. Zo zorgt een bookcase ervoor dat je telefoon volledig rondom beschermt is, dat je jouw pasjes mee kunt nemen zonder portemonnee en dat je niet continu getriggerd raakt door alle meldingen  die voorbij komen.

Je smartphonegebruik verminderen door deze 5 tips

Het verminderen van het smartphonegebruik is belangrijk als je de stress wilt verminderen. Dit kan heel moeilijk zijn omdat het gebruik van je smartphone vrij verslavend is. Door toch even op je telefoon te kijken ervaar je het gevoel van genot wat dan weer een oorzaak is van het chemische stofje dopamine

  1. Zorg ervoor dat je Anderhalf uur voor het slapen je telefoon uit doet

Blauw licht van smartphones kan de aanmaak van melatonine verstoren, melatonine heb je nodig om in slaap te komen. Bovendien krijg je voortdurend prikkels die ervoor zorgen dat je hersenen niet kunnen rusten. Zet je telefoon dus uit en leg hem anderhalf uur voor het slapengaan weg. Naast het weg leggen kun je er ook voor kiezen om de telefoon op de nachtmodus te zetten waardoor het scherm meer gele kleuren laat zien, dit is al een stuk rustiger voor je ogen. Mocht je nou geen fan zijn van de gele gloed, dan kun je nog kiezen voor een screenprotector met blauw licht filter. Je zult merken dat je door deze tips een stuk makkelijker in slaap valt en minder vermoeid wakker wordt.

Activeer de nachtmodus op iOS

Night Shift kan op twee manieren worden in- en uitgeschakeld:

  1. Open het bedieningspaneel. Druk stevig op het symbool voor de regeling van de helderheid en klik op het symbool voor de helderheid om de Night Shift aan of uit te schakelen.
  1. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Beeldscherm en helderheid’ > ‘Night Shift’.2 Op hetzelfde scherm kun je een planning instellen om de Night Shift in of uit te schakelen en eventueel de kleurtemperatuur aan te passen.

Activeer de nachtmodus op Android in 10 stappen

  1. Ga naar de Instellingen van je telefoon
  2. Klik op ‘Display’
  3. Klik op Filter blauw licht
  4. Klik op Inschakelen. als gepland
  5. Stel een tijd in
  6. Klik op ‘Gereed’
  7. Bepaal de Ondoorzichtigheid De nachtmodus kan je snel aan of uit zetten in het thuisscherm:
  8. Swipe naar de notificatiebalk
  9. Klik op Filter blauw licht
  10. Schakel Filter blauw licht in of uit Zo stel je de nachtmodus in op je telefoon!
  1. Zet alle meldingen op stil

Beperk je meldingen. Minder meldingen betekent minder afleiding. Probeer je telefoon ook eens wat vaker op stil te zetten (door elke trilling of piep word je alsnog getriggerd), dan zul je merken dat je jouw smartphone aanzienlijk minder gaat gebruiken.

  1. Stel voor jezelf een tijdslimiet in!

Tegenwoordig kun je op bijna elke smartphone voor bepaalde apps tijdslimieten instellen. Je krijgt dan vanzelf een bericht dat je termijn is verstreken. Op veel apparaten kun je ook de inactieve tijd van het apparaat instellen. Tussen de tijden die je kiest, kun je alleen oproepen ontvangen en de apps naar keuze gebruiken (selecteer alleen apps die noodzakelijk zijn, geen sociale media).

  1. Je hoeft niet altijd overal up to date te zijn

Je hoeft niet constant alle social media kanalen te checken, je bent niet verplicht om binnen 5 minuten op berichten te reageren, en zelfs als je gebeld wordt kun je het beste je telefoon laten rinkelen en niet opnemen. Accepteer dat je niet alles kunt bijhouden en dat is helemaal prima.

  1. Leg die aandachtstrekker eens weg

Ga de uitdaging aan en kies ervoor om een ​​middag of zelfs een dag zonder je telefoon door te brengen. Het is de eerste keer best een uitdaging, maar je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt. Zolang je je eraan houdt, zal het werken. Je gaat vanzelf merken dat het goed en prettig is om minder vaak “aan” te staan.

De laatste en belangrijkste tip die wij je kunnen meegeven, leef weer in het moment. Als je rustig een rondje loopt of een leuk gesprek hebt met je partner of vrienden, houd het dan ook bij dat gesprek en betrek je telefoon er niet bij. Hierdoor ga je meer genieten van deze ‘kleine’ dingen in het leven.

Conclusie
De beste manier om jouw smartphone gebruik tegen te gaan is het wegleggen van je telefoon. Ook al heb je net de nieuwste Samsung A53 gekocht, probeer hem toch even in de schaduw te laten liggen. Verder is de keuze uit accessoires ook belangrijk, door een bookcase aan te schaffen maak je het al makkelijker om niet geprikkeld te worden door alle meldingen. Als laatst is het ook verstandig om te kijken of de door jou meest gebruikte apps voorzien zijn van een tijdslimiet.