Hooggevoelig

Ben je hooggevoelig? 3 manieren om je minder snel gekwetst te voelen

10 manieren waarop narcisten proberen je te manipuleren

Hooggevoelige mensen zijn geen mensen die zich snel gekwetst voelen. Maar onderdeel van hooggevoelig zijn betekent wel dat je een complex innerlijk gevoelsleven hebt en dat je grote verbeeldingskracht hebt.

Hoe ga je nou om met bijvoorbeeld kritiek, afwijzing of het einde van een relatie als je hooggevoelig bent? Erken in ieder geval dat jij iemand bent die dingen intenser voelt dan andere mensen – de mooie dingen, de slechte dingen, de verdrietige en blije dingen – en accepteer dat dit het geval is. Probeer je vervolgens te focussen op de balans van je emotionele reacties. Het kan namelijk zo zijn dat je iets heel intens voelt, maar dat betekent niet dat je ook zo moet reageren..

Gerelateerd: Ben ik hooggevoelig?

Onderstaand vind je 3 tips om minder stress te ervaren bij bepaalde gebeurtenissen die jij als hooggevoelig persoon intens voelt.

1 Onthoud dat het niet alleen over jou gaat

Wanneer iemand jou iets vertelt waardoor je het gevoel hebt dat jij je moet verdedigen, erken dan dat de mening van een ander gebaseerd is op zijn of haar perspectief. Het is aan jou of jij hier op ingaat.

Wanneer iemand je op jouw ‘fout’ of ‘minpunt’ wijst en je neemt het heel persoonlijk op, vraag je dan af of de kritiek van de ander wel echt wat toevoegt. Wanneer de mening van de ander nergens op is gebaseerd of niet belangrijk voor jou is dan verdient die ander ook geen emotionele reactie van jou. Het is echt zo dat een opmerking van een ander vaak meer zegt over de ander dan over jou.

2 Weet, dat als jij in jezelf gelooft, je de goedkeuring van anderen niet nodig hebt

Wanneer iemand jou beledigd, focus je dan op jezelf en jouw persoonlijke reis. Wanneer je weet wie je bent en waar je staat in het leven dan heb je de goedkeuring van anderen niet nodig en kunnen beledigingen je ook niet zo diep raken.

-> 12 dingen die je als hooggevoelig persoon nodig hebt

3 Excuseer je niet omdat je dingen zo intens voelt omdat je hooggevoelig bent

Hooggevoelige mensen voelen dingen intenser, maar hebben ook veel sympathie voor anderen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in anderen en willen anderen, dankzij hun empathisch vermogen, graag helpen. Dat zijn mooie eigenschappen waar jij je nooit voor moet verontschuldigen. Dus verontschuldig je nooit meer omdat je gevoelig bent en je zorgt voor de mensen van wie je houdt en de wereld om je heen.

Wil je meer lezen over Hooggevoeligheid? Dan is het boek ‘Hoog sensitieve personen’ van Dr. Elaine N. Aron zeker een aanrader.

Gerelateerd: 8 dingen om te onthouden als je hooggevoelig bent

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

www.mindbodygreen.com