Recepten

Snelle salade met lima bonen en een geroosterde paprika dressing

Salade met Limabonen
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Dat we meer bonen moeten eten is ons inmiddels (volgens mij) al wel bekend. Bonen zijn gezond en zitten vol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Je kunt ze prima als vervanger voor een stukje vlees gebruiken en daarnaast is het aanbod zo groot dat je er heel gevarieerd van kunt eten. Nu het zonnetje weer zo lekker schijnt en de lente echt is aangebroken krijg ik automatisch meer zin in salades en lichte maaltijden. Herkennen jullie dit? Deze snelle salade met lima bonen en een super lekkere dressing van geroosterde paprika en knoflook flans je binnen een half uur op tafel. Heerlijk om deze buiten, in het zonnetje op te eten.

Wordt ook wel de boterboon genoemd en die naam verwijst naar de boterachtige kleur van deze boon. Deze boon komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika en is hier in Nederland vooral in gedroogde vorm of in blik te koop bij diverse supermarkten. Wanneer je de gedroogde variant gebruikt dan dien je de bonen vooraf eerst minimaal 8 uur te weken in een pan met water. Hierna kook je de bonen in een uur tot anderhalf uur gaar. Ik gebruik bonen uit blik, deze hoef je alleen maar even af te spoelen.

Deze boon is super smaakvol en wat zoetig van smaak en behoort tot 1 van mijn lievelingsbonen. Deze boon is rijk aan foliumzuur. Een ons van deze bonen levert al gauw 99% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur op. Ik maak er ook graag een puree van met aardappels, munt en Parmezaanse kaas die ik op een geroosterd broodje smeer. Mega lekker!

Deze snelle salade met lima bonen eet je als lunch of als hoofdmaaltijd in combinatie met wat Turks brood en doet het ook erg goed bij een zomerse bbq.

Ingrediënten 
  • 1 blik lima bonen
  • 3 stengels bleekselderij
  • een flinke hand tomaatjes
  • zongedroogde tomaten op olie
  • rode ui
  • 1 blik artisjokharten
  • rucola
  • 1 paprika
  • een halve teen knoflook
  • citroen
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op grilstand. Leg de paprika op een bakplaat met bakpapier.
Rooster de paprika aan alle kanten zwart en laat vervolgens afkoelen.
Snijd de bleekselderij en rode ui in dunne ringen.
Meng dit met de zongedroogde tomaten, tomaten, lima bonen, artisjokharten en rucola.
Verwijder het zwarte velletje van de paprika en verwijder de zaadlijsten.
Doe de paprika in een hoge kom samen met een half teentje knoflook, olijfolie en wat citroensap. Pureer dit met behulp van een staafmixer tot een gladde dressing.
Meng de dressing door de salade.
Eet smakelijk!

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl