Emotionele intelligentie (EQ) is de koningin van intelligentie, de manier waarop we omgaan met andere mensen. EQ helpt je om te gaan met ‘moeilijke’ mensen, op de juiste manier humor toe te passen en om op de juiste wijze te reageren op mensen als ze overstuur zijn.
De bron van je EQ is zelfbewustzijn. Toen Socrates adviseerde om jezelf te kennen bedoelde hij niet dat we weten wat we voor werk doen of hoe anderen ons zien. Nee om jezelf te kennen moet jij je bewust zijn van je normen en waarden, je goede en slechte kanten. Jezelf kennen betekent ook weten dat je op sommige vlakken jezelf nog niet goed genoeg kent, er is altijd meer te ontdekken. Echte zelfkennis houdt in dat we onszelf accepteren, ook de delen die we niet leuk vinden of niet begrijpen.
Ben jij een emotioneel intelligent persoon? Onderstaand zie je de 5 signalen waaruit blijkt dat je grote emotionele vaardigheden hebt. Houd in je achterhoofd dat je altijd kunt werken aan je vaardigheden. Als mens hebben we gelukkig de mogelijkheid om te kunnen groeien als persoon.
1 Je bent in staat om jezelf bij te sturen en in de hand te houden
“Ik moest het gewoon zeggen”
“Ik heb die e-mail verzonden zonder er bij na te denken”
Uit beide situaties blijkt dat iemand zich door zijn of haar emoties laat sturen, soms met niet zulke goede resultaten. Mensen met een hoog EQ registreren hun gevoelens als informatie en maken een goed geïnformeerde beslissing over wat de beste manier is om te handelen. Al je emoties zijn bruikbaar. Elk gevoel geeft ons unieke informatie over onszelf. De manier waarop we deze emoties interpeteren en er naar handelen zal ons leven verbeteren of moeilijker maken.
2 Je reageert niet zomaar
Soms geven we andere mensen of situaties de schuld van onze ‘heftige reacties’ omdat we onszelf gewoon moesten uiten. Maar de waarheid is dat we onszelf niet altijd hoeven te laten gaan. Wanneer we onszelf tijd geven om ons gevoel nader te onderzoeken dan kunnen we weten wat er met ons aan de hand is. Wanneer we onze gevoelens kennen dan kunnen we doordacht reageren. Je kunt de tijd nemen om je gevoelens te observeren voordat je reageert. Positieve en negatieve emoties kunnen er voor zorgen dat we soms ongepast reageren op sommige situaties omdat we er door overvallen worden. Wanneer je heftige emoties ervaart dan is het moeilijk om te weten hoe jij je echt voelt totdat je lichaam weer is bijgekomen. Daarom zijn meditatie en ademhalingstechnieken zo goed voor je. Zij geven je de tijd om tot jezelf te komen en om dan pas te beslissen hoe we ons voelen.
3 Weet wat je triggert
Iedereen heeft dingen waardoor je op scherp gesteld wordt. Sommige van deze triggers leiden terug naar een eerder trauma of stress. Om je triggers te kennen is zelfbewustzijn nodig. Het is belangrijk te weten wat jouw triggers zijn. Als je weet wat je triggers zijn dan kun je beter omgaan met bepaalde situaties en laat jij je niet overvallen door situaties en de manier waarop jij daar mee omgaat.
4 Je luistert echt naar mensen
Horen is passief, luisteren is een actief proces. Actief luisteren naar iemand betekent dat je iemands gevoelens interpreteert en de non verbale signalen oppikt. Er is voor jou even geen ruimte om te reageren, je bent er nu even voor de andere persoon.
5 Je kunt goed communiceren
Hoewel er veel boeken zijn geschreven over de juiste communicatietechnieken gaat het niet altijd om het gebruik van de juiste technieken. De vaardigheid om liefde te geven en te ontvangen en de manier waarop we omgaan met emoties heeft rust, geduld en inlevingsvermogen nodig. Mensen die goed kunnen communiceren weten dat het een voorwaarde is om kalmte en rust te bewaren.
Laat een reactie achter