Hoewel veel mensen zich verdrietig of overstuur voelen als een relatie eindigt, kan het zijn dat je na een heftige en giftige relatie post traumatische stress ervaart. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een relatie met een narcist of nadat er sprake was (emotioneel) misbruik.
Onderstaand zie je dingen waarvan experts zeggen dat mensen ze kunnen ervaren na een heftige relatie:
1 Bang zijn om je weer aan iemand te binden
Het is goed voor je om even bij te komen na een relatiebreuk. Maar als je er na enige tijd nog niet aan moet denken om te daten dan kan dit een signaal zijn. Vaak komt dit omdat je zo bent gekwetst en je niet meer op je eigen gevoelens en intuïtie durft te vertrouwen. “Hoe kan ik hier zo lang in meegegaan zijn?” en “Hoe kan het dat ik deze persoon zo blind heb vertrouwd, heb ik geen mensenkennis?” Het is belangrijk om weer te leren dat je wel op jezelf mag vertrouwen, je hebt de enorme pech gehad om iemand tegen te komen die op alle vlakken misbruik van jou heeft gemaakt, dit zegt niets over jouw mensenkennis of inschattingsvermogen.
2 Je waardeloos en onzeker voelen
Als jij je waardeloos en onzeker voelt na de relatiebreuk kan dit ook een signaal van trauma zijn. Een relatie met narcist of (emotioneel) misbruik in een relatie kan zorgen voor enorme eigenwaarde issues. Vaak voel je je na zo’n relatie zo beschadigd dat je je niet kunt voorstellen ooit weer een relatie te krijgen met een normaal en liefdevol persoon. Maar dit is zeker mogelijk; met tijd en de juiste hulp kun je inzien dat jij wel degelijk een leuke en normale relatie kunt hebben.
3 Eerst enorme opluchting en later intense schuld voelen
Wanneer zo’n heftige relatie eindigt dan is het niet gek dat jij je opgelucht voelt omdat je eindelijk ‘vrij’ bent en uit deze relatie bent gestapt. Maar als dit gevoel is afgezwakt dan ga je twijfelen: heb ik er wel goed aan gedaan om weg te gaan? Misschien lag het toch wel aan mij? In deze fase gaan veel mensen weer terug naar hun ex, zodat dit vervelende gevoel voorbij gaat. Daarom is het zo belangrijk om na een heftige relatie veel tijd te nemen om bij te komen. Tijd te nemen om erachter te komen wie jij bent en wat jij echt wilt. Met hulp van anderen kom je er dan vanzelf achter dat het beter is om deze relatie achter je te laten.
-> Waarom is emotioneel misbruik zo moeilijk te herkennen?
4 Je alleen en geïsoleerd voelen
Wanneer een heftige relatie eindigt kun je in een zwart gat terechtkomen. Een gat wat heel eenzaam kan voelen. Je kunt het gevoel hebben dat je zo veel tijd hebt verspild, verloren dagen, maanden of jaren. Hierdoor kun je je heel kwetsbaar en alleen voelen. Zoek daarom steun bij vrienden, familie of een therapeut. Dit kan heel goed helpen tegen gevoelens van eenzaamheid.
5 Een andere ongezonde relatie aangaan
Als jij jezelf geen tijd geeft om te herstellen of om te leren hoe een gezonde relatie werkt dan kun je vrij snel weer in een slechte relatie terechtkomen. Het is daarom belangrijk om na te gaan hoe het kan dat je gebleven bent in zo’n slechte relatie. Wat hield je daar? Waarom voelde je je aangetrokken tot deze persoon? Een professional kan je helpen om antwoorden op deze vragen te krijgen.
6 Je vindt het moeilijk om in een nieuwe relatie iemand te vertrouwen
Als je jezelf niet voldoende tijd hebt gegeven om te helen na je slechte relatie, dan is het niet zo gek dat je verwacht dat je wederom gekwetst gaat worden. Je vindt het misschien moeilijk om je nieuwe partner te vertrouwen of je labelt een simpele fout aan iets heel ergs terwijl het gewoon om een miscommunicatie ging. Ook kun je heel heftig reageren als je iemand (per ongeluk) over je grenzen gaat. Het wordt een uitdaging om hier een goede modus in te vinden, maar me geduld en vertrouwen zul je zien dat ook jij kunt leren om je nieuwe partner te vertrouwen.
-> 6 manieren waarop een narcist zal proberen om misbruik van je te maken
7 Je steeds verontschuldigen omdat je zo onzeker bent
Veel mensen voelen zich onzeker, ook zonder een trauma uit het verleden. Maar voor anderen komt de onzekerheid wel door trauma. Dus als je merkt dat jij je bij je nieuwe partner steeds verontschuldigd, dan is het goed om hier alert op te zijn. Als je uit een heftige relatie komt dan ga je mechanismes ontwikkelen om de drama en de chaos in je relatie tot een minimum te beperken. Één van deze patronen kan zijn dat jij je verontschuldigt voor al je gedachtes, gevoelens of acties. Dit was vaak de manier om je ex partner rustig te krijgen en zo nog een klein beetje controle te hebben. En zelfs nadat je deze relatie hebt beëindigd kan deze gewoonte nog lang blijven hangen.
8 Flashbacks en nachtmerries
Het kan zijn dat je intense flashbacks hebt of zwetend wakker wordt na een nachtmerrie nadat je een slechte relatie hebt beëindigd. Je bent heel alert op alle dingen die je hebt moeten verduren en hierdoor kun je het gevoel hebben dat deze dingen op elk moment weer kunnen gebeuren. Ook kun je intense woede, onzekerheid of schuldgevoelens krijgen over wat er is gebeurd. Dit is niet goed en niet gezond, zoek daarom hulp als je dit herkent. Wanneer je eindelijk uit deze nare relatie bent gestapt is het belangrijk om je leven weer op te pakken en als je merkt dat je dit moeilijk vindt dan is het absoluut niet erg om hier hulp bij te zoeken.