Relaties

8 Manieren om het beste uit je relatie te halen

Met deze vragen wordt jullie relatie nog beter

Als je relatie goed gaat, voel je jezelf ook goed maar wanneer je relatie wat minder gaat dan gaat dat je niet in de koude kleren zitten. De manier waarop we met onze relatie omgaan bepaalt hoe gelukkig we in onze relatie zijn.

Soms is het goed om even wat tijd te nemen om over je relatie na te denken en om weer nieuwe spirit te verzamelen om weer vol energie voor je relatie te gaan. Onderstaand vind je 8 wetenschappelijk bewezen manieren om het beste uit je relatie te halen.

1 Kijk op een eerlijke en open manier naar je relatie
De realiteit is dat niet alle relaties het waard zijn om voor te vechten. Dus kijk eens eerlijk naar jouw relatie. Is jouw partner niet respectvol, te jaloers, te grof of voel je je niet veilig? Kun je helemaal jezelf zijn? Breng je het beste in elkaar naar boven?

Wanneer je over deze vragen nadenkt kun je je afvragen of je zou moeten blijven. Soms is het beste wat je voor je liefdesleven kunt doen verdergaan. Wat kan betekenen dat je misschien tijd voor jezelf moet nemen of misschien opzoek moet gaan naar iemand die je wel waardeert en van je houdt.

2 Begin met je eigen gelukLuister naar je hart
Veel mensen denken dat het moment dat ze de ware vinden ze direct gelukkig worden. Maar volgens onderzoek zijn mensen die al gelukkig waren voordat ze een relatie kregen ook meer tevreden met hun relatie. Dus probeer leuke dingen te doen, een hobby te vinden, vrienden te zoeken. Wanneer je zelf gelukkig bent zal je ook een gelukkigere relatie hebben.

3 Doe spannende dingen met je partner
Wanneer je al langere tijd samen bent treed er gewenning binnen je relatie op. Hoewel het nog steeds leuk is om met je partner uit eten te gaan is het misschien niet meer zo spannend als in het begin. Maar er is hoop!

Onderzoek heeft uitgewezen dat stellen die samen spannende dingen ondernamen meer tevreden waren met hun relatie dan stellen die af en toe leuke dingen samen deden. Dus om je relatie een boost te geven moet je samen dus wat nieuws en spannends ondernemen.

4 Leer de manier waarop je partner liefheeft herkennen
Jij en je partner hebben misschien andere manieren van liefhebben. Dus kom erachter of je partner fysieke aanraking, lieve woorden, praktische hulp, quality time, cadeautjes prefereert en handel daarnaar. En laat aan de andere kant je partner ook weten wat jij fijn vindt.

echtscheiding relaties5 Vermijd dé 4 kenmerken die een relatie kapot maken
Dé 4 kenmerken, bestaan die? Jazeker, kritiek, minachting, een defensieve houding en elkaar negeren zijn de 4 factoren die je ten alle tijden in je relatie moet vermijden.
(Lees meer over de 4 kenmerken in het artikel: De vier kenmerken die funest zijn voor elke relatie)

6 Doe aan mindfulness
Mindfulness oftewel je best doen om in het moment te leven, wordt gelukgeassocieerd met grotere tevredenheid over relaties. Dit omdat het je helpt om positiever en attenter tegen je partner te zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die mindfulness beoefenen minder last hebben van emotionele stress tijdens ruzies met hun partner en dat ze over het algemeen beter kunnen communiceren.
(Lees meer over de voordelen van mindfulness in het artikel: Wat is mindfulness en waarom zou ook jij het beoefenen)

7 Reageer op goed nieuws
Volgens onderzoek kan de manier waarop je op je partners goede nieuws reageert de intimiteit in jullie relatie juist goed of slecht doen. Probeer actief te reageren, de vreugde van je partner te delen wanneer hij of zij trots iets aan je vertelt. Het zal jullie band versterken en daarmee meer geluk in jullie relatie brengen.

8 Raak je partner elke dag aan
Vanaf het moment dat we zijn geboren willen we aangeraakt worden. Aanraking wordt geassocieerd met veiligheid, vertrouwen en support. Mensen die vaak aangeraakt worden voelen zich vaak positiever over hun relatie en hun partner. Dus raak elkaar aan: kus, kriebel en knuffel elke dag!

MindBodyGreen