Relaties

6 signalen dat je verliefd bent op een narcist (en hoe je hier mee om kunt gaan)

6 signalen dat je verliefd bent op een narcist

Is hij meer geïnteresseerd in zichzelf dan in jou?

De meeste mensen zijn over het algemeen goed gehumeurd. Ook zij krijgen dingen op hun pad, maar over het algemeen kunnen ze daar goed mee omgaan. Ook luisteren ze wanneer je ze iets vertelt en tonen ze oprecht interesse. Ze slagen erin om goed voor zichzelf te zorgen en om tegelijkertijd genereus te zijn en compassie te hebben voor anderen. Helaas geldt dit niet voor narcisten. Narcisten hebben weinig aandacht voor wat anderen willen en vinden dat de hele wereld om hen draait.

Wanneer je verliefd bent geworden op een narcist dan kan dit niet alleen een flinke impact op je relatie hebben, maar ook op jou. Onderstaand vind je signalen die je kunnen waarschuwen:

1 Hij geeft niets om jouw gevoelens, gedachtes of ideeën
Ze hebben geen boodschap aan de mening of gevoelens van andere mensen. Wanneer je een goed idee oppert zal hij je daar niet voor prijzen, maar hij zal later wel de credits naar zich toetrekken.

2 Alles draait altijd om hem
Narcisten kunnen zeer charmant en genereus zijn. Het wordt pas een probleem wanneer hetgeen jij wilt het tegenovergestelde is van wat hij wil. Dan draait alles opeens om hem, om zijn verlangens en behoeftes en niet om die van jou.

3 Hij leeft naar zijn eigen regels
Narcisten vinden zichzelf heel speciaal en hebben het idee dat ze boven anderen staan. Dus regels voor ‘normale’ mensen gelden niet voor hen.

4 Hij heeft niet zo veel zin in jouw issues
Narcisten denken dat alles om hen draait. Dus wanneer jij hem probeert duidelijk te maken dat jij je verdrietig of zenuwachtig voelt, dan voelt dit voor hem als kritiek. En ook wanneer ze jouw gevoelens niet persoonlijk nemen dan nog zullen ze waarschijnlijk weinig empathie voor je op kunnen brengen. Ze zullen eerder geïrriteerd reageren omdat de focus op hen hoort te liggen, niet op jou.

5 Wanneer jullie ruzie hebben is het altijd jouw schuld
Niet bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor je fouten gaat hand in hand met het anderen de schuld in de schoenen willen schuiven. Wees je er bewust van dat narcisten vaak niet leren van hun fouten en dat zij hun slechte gewoontes dus niet afleren.

6 Wanneer hij boos is is het jouw schuld
Een narcist kan boos op jou worden, maar pas op want wanneer jij boos op hen wordt zullen ze woedend reageren. Ze worden boos op je omdat het jouw schuld is dat ze boos zijn. Dus heb niet het lef om ook maar een kleine blijk van irritatie door te laten schemeren.

Wanneer dit gedrag je bekend voorkomt dan kun je wat hebben aan onderstaande tips:

1 Raak niet in paniek wanneer iemand die jij kent narcistisch is
Je kunt voordeel halen uit de manier waarop jij reageert op de ander. Bijvoorbeeld: Wanneer de persoon die jij kent snel boos wordt is het zaak om hem even te laten. Laat hem een paar minuutjes rustig afkoelen en zeg dat je bijvoorbeeld even een slokje water gaat drinken en binnen een minuutje weer terug bent.

2 Neem het niet persoonlijk op
Onthoud dat de dingen die iemand roept wanneer iemand boos is niet representatief is voor de manier waarop hij zich normaal voelt. En kijk eens of hij zijn onzekerheden of de dingen die eigenlijk voor hem gelden juist op jou projecteert.

3 Blijf herhalen
Heb je moeite om gehoord te worden? Zeg het opnieuw. Of vraag: “Begrijp je wat ik net zei?”

4 Zorg voor een win win situatie wanneer er problemen zijn
Laat je niet uit het veld slaan en zorg dat jouw dingen ook belangrijk worden. Wanneer je dit van te voren met jezelf afspreekt zul je minder snel toegeven en zo kun je opzoek gaan naar een win win situatie voor jullie beiden.

5 Blijf rustig
Wanneer jullie beiden woedend worden kun je helemaal niets meer bereiken. Probeer daarom kalm te blijven en om zo de situatie beter naar je hand te kunnen zetten.

Probeer samen tot een oplossing te komen, je hoeft het niet direct op te geven wanneer je merkt dat je partner narcistisch is. Maar zorg wel goed voor jezelf en blijf voor jezelf opkomen en als dit niet lukt is het goed om te bedenken of jij wel gelukkiger wordt van deze relatie.

Kun je wat hulp gebruiken bij je burn-out, hooggevoeligheid of heb je een andere hulpvraag? Plan dan een afspraak in met één van onze coaches. Kijk voor meer info op herhealth.nl/herhealth-e-coaching

Print

Bron Yourtango.com Foto Hellohis.com