Relaties

6 redenen waarom je zo makkelijk wordt verleid door een narcist

Waarom narcisten zulke goede verleiders zijn

Één van de vragen die mensen die een relatie met een narcist hebben gehad zich steeds maar weer afvragen is: “Waarom heb ik deze persoon uitgekozen om een relatie mee te beginnen? Hoe kan het dat ik niet heb gezien hoe deze persoon in elkaar zat?” Want als je ogen eindelijk opengaan dan is het zo makkelijk om jezelf de schuld te geven van deze relatie.

Maar het is zo dat een narcist er heel goed in is om de meeste van ons voor de gek te houden. Sommigen hebben het sneller door dan anderen en gaan weg voordat het helemaal misgaat. Maar je hoeft jezelf absoluut niet de schuld te geven van je relatie met een narcist. Onderstaan vind je 6 redenen waarom mensen zo makkelijk in de val van een narcist trappen:

(Hieronder wordt de narcist met hij aangesproken, maar het kan natuurlijk ook een zij zijn)

1 Hij lijkt zelfverzekerd en sterk
Ja deze mensen zijn er heel bedreven in om zichzelf goed te presenteren. Wat ook de reden is dat ze vaak zo aantrekkelijk zijn. Ze zijn er goed uit, zorgen voor zichzelf en zijn charmant. Succes is belangrijk voor een narcist (of in ieder geval het doen voorkomen dat je succesvol bent) en hij zal je dit tonen ook. Voor een Duits onderzoek gingen 25 mannen de straat op met als doel om contact informatie van vrouwen te verkrijgen. De mannen die veel beter deden dan de andere mannen? Dat waren de mannen die hoog scoorden op narcistische eigenschappen.

2 Hij lijkt zorgzaam
Hoewel je misschien denkt dat elke zin van een narcist begin met het woordje ‘ik’ is het toch echt gecompliceerder dan dat. Je valt voor deze man omdat je zijn motivatie verkeerd hebt geïnterpreteerd, niet omdat je dom bent. Vaak doe je in het begin, zonder dat je dit doorhebt, de dingen die de narcist graag wilt dat je doet. Als je al plannen hebt gemaakt, komt hij met iets beters en jij denkt: “oh leuk.”

Het kost de meesten van ons tijd om ons te realiseren dat onze behoeftes en verlangens gaandeweg ergens verloren zijn gegaan. De problemen beginnen wanneer jij tegen hem ingaat of wanneer de eerste conflicten ontstaan. Want hoe durf jij problemen te maken als hij zo je best voor je doet. Alle discussies zijn jouw fout en dat jij problemen maakt is duidelijk een signaal van alles wat er mis met jou is.. uiteindelijk zul je de patronen herkennen, maar dit duurt even.

3 Hij plaatst je op een voetstuk
Een narcist moet geloven dat hij speciaal is en daarom is het logisch dat jij ook wel speciaal moet zijn, anders zou hij niet met jou zijn. Dit is in het begin enorm flatterend en goed voor je ego. Maar helaas gaat dit niet echt over jou, hoe geweldig jij ook bent, maar over de behoeftes van de narcist.

4 Hij verleidt je met een relatie die lijkt op een achtbaan
De pieken en dalen in jullie relatie, die het doen overkomen alsof er een enorme passie is, is de specialiteit van de narcist. Het past in het beeld wat sommige van ons hebben als het gaat over romantiek en vervolgens focussen we ons op de knetterende goedmaak seks. Het is de bedoeling van de narcist dat we verward raken. Dat we verstrikt raken in ons gevoelens van jaloezie, boosheid en angst, wat lijkt op de gevoelens van heftige passie maar wat niet zo is. Dus als de val gezet is, is het voor jou makkelijk om hier in te lopen.

5 Hij is goed in bed
Op een technisch niveau dan. Want een narcist wil beter dan anderen zijn, ook als het gaat om seks. Hij wil zo ongeveer alles proberen wat hem plezier geeft. Maar wat seks echt bijzonder maakt, het hebben van een emotionele connectie, dat is iets wat hij niet kent of ooit zal kunnen geven. En ook hiervoor geldt, het duurt waarschijnlijk even voordat je dit doorkrijgt.

6 Hij weet hoe hij het spel moet spelen
Een narcist speelt een spel en voordat je dat duidelijk inziet ben je de lul (sorry, maar zo is het). Want wanneer een eerlijk en lief persoon in de handen valt van iemand die bereid is om te liegen, die manipuleert en die uiteindelijk niets om jou geeft dan maak je geen schijn van kans. Een narcist hoeft niet perse een harde hand te gebruiken, hij kan je ook op een softe manier manipuleren. Maar hij wil jou in ieder geval uit balans halen om zo zelf de controle te houden. Het is ook niet zo dat hij helemaal geen positieve gevoelens voor jou heeft of had, maar zijn gevoelens komen gewoon altijd op de eerste plaats.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

psychologytoday.com