Relaties

6 overtuigingen over relaties die we echt niet meer moeten geloven

6 overtuigingen over relaties

1 Je zou er niet te hard voor moeten hoeven werken
De persoon die ooit heeft gezegd: “Met de juiste persoon is het makkelijk,” zat waarschijnlijk nog op de basisschool. Want echte liefde is werken – dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo zijn. Het is werken om uit te vinden waar de ander blij van wordt. Het is werken om te bedenken hoe je compromissen kunt sluiten. Het is werken om jezelf niet te verliezen en het is werken om de argumenten die jullie gaan krijgen op te lossen. 

Met sommige mensen is het harder werken dan met anderen en er valt veel te zeggen voor een partner wiens normen en waarden gelijk liggen met die van jou. Maar het zal nooit 100% van de tijd makkelijk zijn. Liefde is een werkwoord, tenminste als je wilt dat het blijft. 

2 De juiste persoon weet intuïtief hoe hij of zij van je moet houden
Nee, nee, nee en nee. Mensen zijn ingewikkeld en allemaal anders en we zijn allemaal met andere ideeën opgevoed over wat het betekent om liefde te geven en te ontvangen. We moeten praten over deze dingen om zo de liefde te kunnen laten werken – zelfs wanneer dit ongemakkelijk voelt. 

Als je te veel blijft hangen in het romantische idee van iemand die je van je voeten blaast met een bos rode rozen en precies de juiste woorden zegt die je wilt horen wanneer je overstuur bent, kun je nooit goed communiceren wat jij precies nodig hebt van je partner. Want echte, blijvende liefde gaat niet over grote romantische gebaren. Het gaat over open en eerlijk zijn, zelfs wanneer het zwaar en ongemakkelijk is. Als je fantasie romantiek wilt, lees dan een boek, als je echte blijvende liefde wilt dan moet je luisteren naar je partner en duidelijk maken wat jij nodig hebt. 

3 Liefde is alles wat je nodig hebt om een relatie te laten werken
Liefde is het beginpunt van een relatie. Maar om het te laten werken heb je toewijding, bewustzijn en werk van beide partijen nodig. Want je hebt meer nodig dan alleen maar liefde om een relatie te laten werken. Je hebt stabiliteit, compromis, begrip en de bereidheid om te groeien nodig. 

Volg Herhealth.nl op Instagram

4 We kunnen andere mensen verantwoordelijk houden voor hoe we ons voelen
Natuurlijk moeten we luisteren naar onze partners en ons bewust zijn van hoe zij zich voelen. Maar er zijn helaas ook heel veel manipulatieve en foute mensen die dit idee uitbuiten. Als iemand jou steeds maar weer vertelt dat jij de bron van alle (of zijn of haar) problemen bent dan zit je in een hele ongezonde relatie. 

Als de persoon met wie jij een relatie hebt een fundamenteel ander idee heeft over wat pijnlijk is in een relatie – en wat niet – dan jij, dan is het jouw keuze om bij deze persoon te blijven en je constant gekwetst te voelen of om weg te gaan en iemand te zoeken die wel bij je past. 

5 Het is aan andere mensen om jouw muur te breken
Bijna iedereen heeft wel eens een keer een gebroken hart gehad. Sommigen van ons zijn bedrogen, sommigen van ons hadden een manipulatieve partner en sommigen van ons hadden een ongezonde relatie. Dat is jammer en pijnlijk, maar de verantwoordelijkheid om te helen van deze ervaring(en) ligt bij onszelf. Als onze muren omhoog staan en ons hart zwaar wordt bewaakt omdat je in het verleden bent gekwetst dan moet je single blijven tot je weet hoe je deze muur kunt afbreken. Het is niet de verantwoordelijkheid van iemand anders om jouw wonden te helen en om je het vertrouwen in de liefde terug te geven. Als jij nog niet klaar bent om open en eerlijk liefde te geven en te ontvangen dan ben je nog niet klaar voor een nieuwe relatie. 

6 We kunnen elkaar redden dankzij de liefde
Liefde heeft een ongelooflijke kracht – niemand ontkent dit. Het kan ons inspireren, ons sturen en ons sterker maken. Maar het kan ons niet redden van onszelf. Als iemand er nog niet klaar voor is om zichzelf te helen, dan is er geen liefde in de wereld die dit ooit kan compenseren. Liefde lost niet alle problemen op. Soms is toegeven dat liefde niet genoeg is het grootste en moedigste wat we kunnen doen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Thoughtcatalog.com