Geluk

Je bent echt niet lui, je bent alleen bang

Je bent niet lui, je bent bang

Je bent echt niet lui. Je bent alleen bang en dat is niet erg; we zijn allemaal bang. Soms denk je dat je iets mist, dat andere mensen het allemaal wel begrijpen, maar dat het bij jou niet lukt. Het lijkt alsof het bij andere mensen soepeler gaat. Vaak zijn er twee redenen waarom het bij andere mensen wel soepel gaat:

1 Ze doen alsof
Ze zien er op papier goed uit, maar het gaat totaal niet soepel. Ze zijn bekaf en ze worstelen alsof hun leven er vanaf hangt. Alleen zie jij dit niet.

2 Ze accepteren het feit dat ze bang zijn
Ze zijn bang, maar ze haten het niet, vechten er niet tegen en ze proberen er ook niet vanaf te komen. Ze ontwikkelen vaardigheden en strategieën om hun angst aan te gaan. Want ze weten dat het onderdeel van het leven is.

En het is echt niet zo dat jij niet hard genoeg je best doet. Beeld je Jane eens in: Jane is net zoals jij, ze intelligent, denkt logisch na en kan prima beslissingen nemen. Ze wilde altijd al een keer in haar uppie op yoga-vakantie, haar hele garderobe omgooien, ze wil een baby en ze wil een studie volgen. Natuurlijk vindt ze dit best eng (want iedereen zou dit spannend vinden).

Jane voelt de angst in haar lichaam, maar ze maakt een keuze: “Ik ga dit doen, ik weet niet precies hoe, ik heb niet alle antwoorden, maar ik weet dat ik dit gewoon ga doen.” En als jij je weer eens lui voelt dan denk je de woorden van Jane: “Ik vind dit eng, maar ik ga dit doen ook al weet ik niet hoe.”

Soms geef je halverwege op en dat doe je niet omdat je lui bent, nee ook dat komt door angst. Je geeft op omdat je bang bent en je stopt zodat jij je angst kunt stoppen in plaats van dat je er mee dealt. En hoe zwaar het ook klinkt, het is wel waar: als jij je angst afsluit en dan sluit je ook je passie af.

Dat is het probleem met het afsluiten van angst. Je sluit jezelf ook af van alle goede dingen die voortkomen uit elke moeilijke en angstige tijd. Als jij je door je passie laat leiden dan kun je bergen verzetten om dingen te doen en voel jij je aan het einde van de dag hartstikke tevreden en voldaan.

Dus wees niet te streng voor jezelf. Weet dat je bang bent en niet lui en hopelijk ben je niet te bang om te beslissen dat vandaag de dag is dat jij gaat dealen met je angst. Zelfs als jij het doodeng vindt om dat ene kleine stapje te zetten, want dat hoort er nou eenmaal bij. Je kunt het!

Foto: hellofashionblog.com