Geluk

Hoe kun je iemand helpen die eenzaam is

Hoe kun je iemand helpen die eenzaam is

Eenzaamheid, geen prettig gevoel. Je eenzaam voelen is ook echt niet alleen iets voor ouderen mensen, ook veel jongeren voelen zich eenzaam. Naar schatting heeft 40% van de mensen zich wel eens eenzaam gevoeld. Hoewel eenzaamheid dus veel voorkomt zijn weinig mensen zich bewust van de gevolgen van eenzaamheid. Onderstaand vind je wat feiten over eenzaamheid die je waarschijnlijk nog niet wist:

1 Eenzaamheid heeft niets te maken met hoeveel vrienden je hebt
Eenzaamheid hangt af van de kwaliteit van je vriendschappen niet van de kwantiteit. Dus of jij je sociaal en emotioneel met iemand verbonden voelt. Dan maakt het dus niet uit of je een hele vriendengroep om je heen hebt, wanneer jij je met niemand echt verbonden voelt kun jij je nog heel eenzaam voelen.

2 Meer dan 60% van de mensen die eenzaam zijn, zijn getrouwd
Wanneer getrouwde stellen niet langer hun gevoelens, gedachtes en ervaringen met elkaar delen kan het ze eenzaam laten voelen. Mensen die eenzaam zijn in hun relatie geloven dat ze niet meer de verbondenheid voelen met hun geliefde zoals ze die ooit hebben gevoeld.

3 Eenzaamheid verstoort de perceptie van onze relatie
Onderzoek heeft uitgewezen dat, wanneer mensen meerdere keren werd gevraagd naar de momenten dat ze zich eenzaam voelden in hun relatie, ze hun relatie steeds minder goed vonden. Wat betekent dat mensen die zich al eenzaam voelen in hun relatie zich steeds verder gaan verwijderen van hun partner, wat ze nog eenzamer maakt.

4 Eenzaamheid geeft onze lichamen het gevoel alsof ze worden aangevallen
Eenzaamheid veroorzaakt een lichamelijke reactie, het verhoogt de bloeddruk en cholesterol en het activeert je fysieke en psychische stress reactie.

Hoe weet je nou of iemand eenzaam is?
Eenzaamheid is dus iets om serieus te nemen. Maar hoe kun je nou weten of iemand eenzaam is? Meestal kun je dit niet weten. Vaak zijn mensen somber en teneergeslagen maar sombere mensen hoeven niet altijd eenzaam te zijn en andersom. Soms maken we de fout om te denken dat iemand eenzaam is terwijl dit niet het geval is. Maar we hebben onze intuïtie niet voor niets, wanneer jij je zorgen maakt om iemand dan kun je dit bespreekbaar maken. Want praten is lucht altijd op, wat de situatie ook is.

Wat kun je doen?
Wanneer iemand langdurig eenzaam is, dan is er vaak deskundige hulp nodig. De aanpak van eenzaamheid is niet iets wat we moeten onderschatten. Maar al kun je iemand niet van zijn of haar eenzaamheid af helpen je kunt wel steun bieden. Zo kun je bijvoorbeeld iemand de weg wijzen naar hulp of aandacht en afleiding bieden. Aandacht, acceptatie en aanraking is het voedsel voor de ziel. Zorg dat er echt contact is en maak dit contact voor beide partijen leuk. Probeer iemand letterlijk in beweging te krijgen.

Soms willen mensen niet veranderen. Wat je ook probeert, ze weigeren om iets te doen. Wanneer zich dit voordoet kun je vragen wat de ander daadwerkelijk nodig heeft en goed proberen te luisteren. Soms is het nodig om iemand te wijzen op de eigen verantwoordelijk voor het leven. Maar pas op dat je niet te veel je eigen ideeën opdringt en dat je goed blijft luisteren naar de persoon in kwestie.