Gezondheid

5 tekenen dat je mentaal en emotioneel uitgeput bent

5 tekenen dat je mentaal en emotioneel uitgeput bent
Avalon Boots
Geschreven door Avalon Boots

De eerste tekenen van dat je gestrest bent, zijn veel voorkomende tekenen. Zoals moe zijn of hoofdpijn en buikpijn hebben. Toch zouden deze symptomen ook door iets anders kunnen komen, waardoor het voor jou misschien nog niet helemaal duidelijk is dat je uitgeput bent en een stapje terug moet doen.

Wanneer je zowel mentaal als emotioneel helemaal uitgeput bent dan kan dit ervoor zorgen dat je helemaal nergens meer zin in hebt. Al je enthousiasme is als het ware verdwenen. En de grootste veroorzaker van deze uitputting is stress. Dat komt omdat je mentale klachten krijgt door stress, maar het werkt ook andersom: je krijgt stress door deze mentale klachten.

Zit je niet lekker in je vel, heb je weinig energie en veel last van stress? Dan kan het zijn dat je op het randje van een burn-out zit. Vijf tekenen dat je mentaal en emotioneel uitgeput bent:

1 Je uitgeput voelen
Je moe voelen is eigenlijk een natuurlijke reactie van je lichaam om aan jou aan te geven dat je wat rustiger aan moet doen. Tegenwoordig hebben we helaas vaak geen tijd meer om te luisteren naar ons lichaam, terwijl dit juist zo belangrijk is! Omdat je lichaam je aangeeft dat het rustiger aan moet doen heb je minder energie en minder zin om de dingen aan te pakken. Daarnaast kan stress ook slaaptekort veroorzaken. Als dat het geval is, is het goed om een time-out te nemen van je drukke leven en jezelf toch de tijd te geven die je nodig hebt.

2 Je constant zorgen maken
Je continu zorgen maken om iets, terwijl dit eigenlijk niet nodig is, is een waarschuwingsteken dat het niet helemaal goed gaat. Een burn-out kan beginnen met dat je je zorgen maakt, maar kan doorslaan naar een depressie. Hoe je het ook went of keert: het wordt steeds lastiger om dit aan te pakken. En daarom kun je er maar beter op tijd bij zijn.

3 Vergeetachtigheid
Als je een hoop dingen vergeet, of gewoonweg moeite hebt om dingen te onthouden, kan dit een teken zijn dat je je lichaam te veel uitput. Je kunt je hierdoor minder goed focussen en dat veroorzaakt de vergeetachtigheid. Maak wat ruimte in je agenda en zorg ervoor dat je niet te druk bent de komende tijd om de stress wat te verminderen.

Ook interessant: 10 mislukkingen waarvoor je jezelf zou moeten vergeven

4 Hoofdpijn en pijn op de borst
Stress heeft niet alleen effect op je mentale gesteldheid, fysiek voel je het ook. Stress kan pijn op de borst veroorzaken, maar ook hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen. Daarnaast ben je vatbaarder voor ziektes en bacteriën, omdat je immuunsysteem minder wordt door de stress.

5 Afzondering
In een verder stadium kan het zelfs zijn dat je je volledig gaat afzonderen van je vrienden en familie. Dit kan zorgen voor isolatie en daardoor zelfs depressieve gevoelens. Het is dus belangrijk dat je stappen onderneemt om deze gevoelens te beheersen. Denk je dat je last hebt van een burnout? Praat er dan over met bijvoorbeeld je huisarts. Die kan kijken welke stappen er ondernomen kunnen worden.

Bron: Mystical Raven