Relaties

4 gewoontes in een relatie die slechter zijn dan je denkt

4 gewoontes in een relatie die slechter zijn dan je denkt

De kans is groot dat je bekend bent met giftige mensen om je heen. Dit kan een (oude) vriend zijn, een kennis, collega, je baas, of iemand die dichter bij je staat: zoals je moeder, zus of tante. Maar degene waarmee jij in een relatie zit, kan ook giftig zijn en negatieve gewoontes hebben in de relatie. Ontdek deze gewoontes en probeer het bespreekbaar te maken. Geen enkele relatie is tenslotte perfect, maar je kunt er samen wel het beste van maken.

Dit zijn vier negatieve gewoontes die in relaties voorkomen, waarvan je misschien nog niet eens wist dat deze slecht waren:

Frustraties op de ander afreageren
Veel mensen hebben te maken met stress. Misschien door iets persoonlijks, of juist door de dingen die op werk gebeuren. Als iemand niet helemaal lekker in zijn vel zit, is de kans groot dat hij iemand anders hier de schuld van wil geven. Of in ieder geval hun frustraties af te reageren op iemand anders. En in de meeste gevallen gebeurt dit bij de mensen die het dichts bij hen staan.

Het is misschien een logische gebeurtenis, maar het is niet de bedoeling dat jij met de pijn van iemand anders moet dealen. Spreek je partner daarom aan op het moment dat dit gebeurt. Zo kan hij er bewust van worden dat hij dit doet en is de kans groot dat dit een volgende keer minder snel zal gebeuren.

Niet genoeg aandacht geven
Niet iedereen kan openlijk over zijn of haar gevoelens praten, maar in een relatie is het toch belangrijk om te kunnen uiten hoe jij je voelt. En andersom natuurlijk ook. Want als jij geen idee hebt wat er in het hoofd van je partner omgaat, dan weet je ook niet waarom hij bepaalde dingen doet of keuzes maakt.

Het is daarom belangrijk om elkaar genoeg aandacht te blijven geven, vooral op emotioneel gebied. Praat over de dingen die gebeuren, de ruzies die jullie hebben en probeer elkaar nog beter te leren kennen. Het is helemaal niet erg als jullie vooral je eigen ding blijven doen, maar vergeet niet in elkaar te investeren.

Vast klampen
Het kan natuurlijk ook andersom zijn: je partner vraagt te veel aandacht van je en klampt zich volledig aan jou vast. En dat is volgens relatie-experts het meest voorkomende probleem in relaties. Dat kan zich uiten door continu te vragen waar jij bent, wat je doet. Maar ook wanneer iemand geen beslissingen kan maken zonder het eerst met zijn partner te overleggen. Natuurlijk wil je elke minuut met je partner besteden, maar soms is het echt beter om het wat rustiger aan te doen. Elkaar wat meer ruimte geven kan soms wonderen doen.

Ook interessant: 19 tips van stellen die al jaren bij elkaar zijn

Jaloers zijn
Een beetje jaloers zijn is natuurlijk helemaal niet gek. Het houdt je scherp. Maar als je merkt dat het uit de hand loopt, dan is het foute boel. Als je niet eens meer naar iemand mag glimlachen – al is het de verkoper in een winkel, dan is het tijd om eens goed naar dit gedrag te kijken. Het is namelijk niet de bedoeling dat jouw partner je dingen verbiedt of gaat zeggen wat je wel of niet mag doen. Je moet tenslotte wel je eigen leven kunnen leiden.

Bron: Mystical Raven