1 Je laat zien dat je empatisch bent door je te verontschuldigen
Je verontschuldigen voor iets waar je geen controle over hebt klinkt niet logisch, maar het kan er wel voor zorgen dat mensen je eerder vertrouwen. Harvard onderzoekers vroegen een man om 65 vreemden te benaderen op het perron op een regenachtige dag en hen te vragen of hij hun mobiel mocht lenen. De helft van de tijd begon hij met een overbodige verontschuldiging: “Het spijt me zo van de trein!” om vervolgens te vragen: “Kan ik je mobiel even lenen?”. 47% van de mensen bij wie hij zich verontschuldigden gaven hem hun telefoon, zonder verontschuldiging gaf maar 9% hun telefoon.
Onderzoekers zeggen dat dit komt omdat een overbodig excuus laat zien dat je empathie en bezorgdheid voor de ander hebt, waardoor het vertrouwen stijgt.
2 Je kopieert iemands lichaamstaal
Ben jij een kameleon wanneer je met iemand praat? Dit kan handig zijn. Een onderzoek gepubliceerd in het Academy of Management Proceedings toont aan dat het kopiëren van iemand zijn lichaamstaal ervoor zorgt dat mensen je sneller vertrouwen.
3 Je bent niet bang om je een beetje te generen
Af en toe blozen kan je relaties goed doen. Onderzoekers van de Berkley Universiteit zeggen dat tekenen van schaamte ervoor zorgen dat mensen vinden dat je sociaal bent en dat mensen zich beter met je kunnen identificeren.
4 Je hebt een fijne geur
Heb je een lavendel geur in je huis hangen door een diffuser of oliën? Het kan ervoor zorgen dat mensen je sneller vertrouwen. Een Nederlandse studie toont aan dat mensen die naar lavendel ruiken meer vertrouwen opwekken dan andere mensen. Onderzoekers zeggen dat dit komt omdat lavendel de zenuwen kalmeert en bijvoorbeeld de geur van mint de zenuwen juist stimuleert.
5 Je hebt gemeenschappelijke vrienden
Als je makkelijk vrienden maakt met de vrienden van andere mensen dan zijn ze sneller geneigd om je te vertrouwen. Mensen vinden andere mensen die een gemeenschappelijke vriend hebben sneller aardig. Dit is getest door de University of British Columbia. Mensen moesten random mensen uitkiezen om vrienden mee te worden op Facebook. Bijna 80% van de mensen accepteerde deze uitnodiging van een vreemde wanneer ze 11 of meer gemeenschappelijke vrienden hadden. Maar 20% van de mensen accepteerde deze uitnodiging wanneer er geen gemeenschappelijke vriendschappen waren.