Geluk

5 signalen dat je te veel van jezelf geeft

5 signalen dat je te veel van jezelf geeft

Eigenlijk kun je mensen indelen in 3 groepen: de gevers, nemers en de mensen die daar tussen zitten. De meeste mensen vallen in de derde groep en het is volkomen normaal om zowel te geven als te nemen. Maar er is een kleine groep mensen die beschreven kunnen worden als of een gever of een nemer.

Individuen die geven zijn vaak warm, onbaatzuchtig en empathisch. We zouden eigenlijk meer gevers moeten hebben in deze wereld. Maar zonder grenzen kan geven juist ongezond worden.

Waarom is het zo belangrijk om balans te houden als je geeft? Er zijn verschillende redenen maar dit zijn de belangrijkste:

  • Het voorkomt dat mensen misbruik van je goedheid maken
  • Het voorkomt dat egoïstische mensen te dicht bij je komen
  • Het voorkomt dat de verkeerde mensen jou om hulp vragen
  • Het moedigt de mensen voor jij zorgt aan om onafhankelijk en sterk te worden
  • Het voorkomt potentiële gevoelens van spijt en schuld

En jij, geef jij ook te veel van jezelf? Onderstaand vind je 5 signalen dat jij te veel geeft:

1 Je zegt bijna nooit nee
Het onvermogen om ‘nee’ te zeggen kan een flinke inbreuk op je energievoorraad hebben. Heb je ooit wel eens met een glimlach iets toegezegd terwijl je van binnen eigenlijk samenkromp? Dan is dit een duidelijk signaal dat je te veel van jezelf geeft. Je hebt het recht om nee te zeggen, met of zonder uitleg.

2 Je hebt eigenlijk nooit tijd voor jezelf
Helaas zetten onbaatzuchtige daden de tijd niet stil. We hebben allemaal dingen te doen, mensen te zien en plekken waar we naar toe moeten. Wat ons weinig tijd geeft voor wat ontspanning of slaap. Je brein en lichaam hebben rust en slaap nodig om productief en gelukkig te kunnen zijn (zo zijn we gemaakt!). Dus doe jezelf een plezier en plan wat tijd voor jezelf in.

3 Je bent iedereens probleem oplosser
Het is negen uur ’s avonds, je kunt eindelijk een met je benen omhoog zitten als de telefoon gaat. Het is x die belt over haar problemen, nadat ze 20 minuten tegen je aan heeft gepraat vraagt ze om jouw mening. En dit gaat vaak zo.. jij bent niet ieders therapeut, wees je daarvan bewust en bewaak je grenzen!!

4 Je hebt veel drama in je leven
Wat de reden ook is, je hebt altijd drama en stress in je leven en je hebt geen idee waar het vandaan komt. Vaak is het zo dat wanneer je te veel van jezelf geeft jij je onbewust ook openstelt voor meer drama.

5 Jouw geluksgevoel kan wel wat hoger
Hoewel gevers er plezier uithalen als ze anderen helpen zijn het ook maar mensen. Omdat je altijd maar geeft raak je zelf uitgeput en dit kan zelfs resulteren in een burn-out of depressie. Push jezelf daarom niet nog verder en let op jezelf!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

powerofpositivity.com