Geluk

5 signalen dat je er klaar voor bent om het verleden achter je te laten

5 signalen dat je er klaar voor bent om het verleden achter je te laten

We hebben allemaal momenten in ons leven gehad die ons vormen en die een grote invloed hebben op de persoon die we nu zijn. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve momenten. Pijn uit het verleden blijft alleen wat makkelijker hangen en heeft vaak nog steeds effect op ons. Maar terugkijken en reflecteren is wat anders dan leven in het verleden.

Ben jij klaar verandering en wil je niet meer in het verleden leven? 5 signalen dat je er daadwerkelijk klaar voor bent:

1 Je wilt veranderen

Dit is het eerste signaal omdat het de belangrijkste is. Je kunt in alle zelfhulp boeken, sites en podcasts duiken, maar als je zelf niet klaar bent om echt te veranderen dan zul er ook niets veranderen. Ben je er klaar voor om de eerste stap te zetten?

2 Je maakt het goed met mensen

Één van de dingen die onze grip op het verleden versterkt is een relatie die eigenlijk geheeld moet worden. Als jij al heel lang niet met iemand uit het verleden hebt gesproken dan kan dit de reden zijn dat je blijft hangen in het verleden. In je hoofd kun de situatie waardoor je ander nu niet meer ziet of spreekt steeds weer afspelen. Het komt in je hoofd op tijdens momenten dat je het totaal niet verwacht, bijvoorbeeld als je in de rij voor de kassa staat.

Wanneer je vrede sluit met deze mensen door zelf de eerste stap te zetten dan kun je echt verder gaan. Natuurlijk kan het moeilijk zijn om zelf de persoon te zijn die de eerste stap zet, er is een reden waarom jullie al zo lang niet meer met elkaar praten, maar als je het doet dan zul je merken dat je het verleden los kunt laten.

3 Je hebt vrede met omstandigheden die je niet kunt veranderen

Er zijn mensen die je nooit meer wilt spreken en waar je het absoluut niet goed mee wilt maken. Of je hebt afscheid moeten nemen van mensen die je zijn ontvallen. We kunnen het verleden niet ongedaan maken, maar we kunnen er wel voor kiezen om vrede te sluiten met het verleden en om vooruit te kijken. Uiteindelijk zul je moeten accepteren wat er is gebeurd en begrijpen dat dit nu een onderdeel is van jouw leven, maar dat het niet definieert wie jij bent of gaat worden.

4 Je kiest voor je gezondheid

Momenten uit het verleden die een flinke impact op je hebben kunnen ervoor zorgen dat we slechte gewoontes gaan ontwikkelen. Misschien rookte je te veel, at je te veel of opende je net wat te vaak die wijnfles. Nu heb je het besluit genomen om een ander pad in te slaan en heb die slechte gewoontes achter je gelaten.

5 Je hebt iets nieuws om naar uit te kijken

Het kan moeilijk zijn om het verleden los te laten wanneer er niet iets leuks of opwindend in de toekomst in het verschiet ligt. Als dit je bekend voorkomt dan kan het helpen om iets te zoeken waar je wel weer zin in krijgt. Dit kan een mooie reis zijn, het volgen van een nieuw opleiding of cursus, het geven van een etentje voor je vrienden. Neem de tijd om om je heen te kijken en om te zien wat jij als nieuw doel voor je toekomt kunt stellen.

Het verleden loslaten betekent niet dat het nooit is gebeurd. De dingen die er zijn gebeurd hebben je gemaakt tot de persoon wie je nu bent. Maar we kunnen er wel voor kiezen om het verleden te laten waar het hoort, in het verleden. Als één of meerdere van bovenstaande signalen je bekend voorkomen dan ben je al een heel stuk op weg om je verleden los te laten.